Apa limpede dupa o investitie de 45 milioane de euro in statia de epurare din Timisoara

Apa limpede dupa o investitie de 45 milioane de euro in statia de epurare din Timisoara

In orasul de pe Timisoara apele sunt epurate de 100 de ani

Timisoara are, incepand de marti, o noua statie de epurare, dupa finalizarea reabilitarii statiei vechi de 100 de ani, prin programul ISPA al Uniunii Europene. Astfel, saptamana aceasta, apa timisorenilor a devenit conforma cu standardele UE, orasul de pe Bega fiind printre putinele din tara cu statii de curatare si tratare a apei menajere dupa cele mai moderne necesitati.

Proiectul a avut un buget total de peste 45 de milioane de euro, din care peste 70% fonduri nerambursabile. „In cadrul programului de investitii pentru modernizarea statiei a fost reabilitata treapta mecanica de epurare si s-au construit doua linii noi – una de tratare biologica si tertiara a apei uzate (pentru eliminarea azotului si a fosforului) si una pentru tratarea namolului. Ne-am propus sa redam naturii ce am luat: apa limpede. Luam apa limpede din Bega si o deversam la fel inapoi, ceea ce este foarte important pentru noi”, a declarat managerul societatii de apa si canal a Timisoarei, Ilie Vlaicu.
Statia de epurare din Timisoara a fost pusa in functiune in anul 1912, fiind, astfel, printre primele din tara. Proiectarea si executia lucrarilor au fost coordonate de Stan Vidrighin, de numele caruia se leaga si primul sistem de alimentare cu apa al orasului. Necesitatea reabilitarii statiei o arata consumul de apa in orasul de pe Bega: 122 de litri pe zi, pe cap de locuitor, la fel ca in cele mai importante state al Uniunii Europene. Rezulta anual 51 de milioane de metri cubi de apa uzata in fiecare an.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,331FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente