Directia Apelor Mures a deschis o ancheta dupa ce pe raul Mures au fost observati pesti morti

Directia Apelor Mures a deschis o ancheta dupa ce pe raul Mures, in zona Ogra-Cipau, au fost observati pesti morti, specialistii urmand sa stabileasca daca e vorba de o poluare chimica sau mortalitatea piscicola a fost cauzata de lipsa oxigenului din apa, transmite corespondentul NewsIn.
pesti morti
“Este a treia oara in aceasta luna cand se inregistreaza mortalitate piscicola pe raul Mures, in zona Ogra-Cipau. Am fost sesizati de cetateni aflati pe malul raului Mures ca pe apa plutesc multi pesti morti, de diferite dimensiuni. Ne-am deplasat in zona si am recoltat probe, iar pana cand analizeze nu vor fi gata nu ne putem pronunta daca e vorba sau nu de o poluare”, a declarat duminica, purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Mures, Calin Fokt.

Spre deosebire de poluarea semnalata joi, cand de la Statia de epurare a municipiului Targu Mures, apartinand de SC AQUASERV SA, din cauza unor manevre gresit efectuate, s-a ajuns la deversarea in rau a unei cantitati insemnate de namol din decantorul primar si apa era neagra, acum nu s-a constat nicio modificare de culoare, a precizat Fokt. “Deci vizibil nu se poate stabili daca e vorba de o poluare chimica sau de lipsa oxigenului dizolvat”, a mai spus purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Mures.

Acesta a adaugat ca incidentul ar putea avea legatura cu poluarea accidentala produsa joi din cauza unor lucrari la Uzina de apa. “Namolul deversat joi de AQUASERV este intr-adevar un mare consumator de oxigen si probabil acea substanta mare ajunsa in apa sa fi consumat oxigenul. Am sesizat Directia Sanitara Veterinara pentru a stabili cauza mortii pestilor, mai ales ca populatia din aval de Ogra a recoltat o cantitate insemnata din pestele mort pentru a-l consuma. In 24 de ore vom sti daca a fost vorba de o noua poluare”, a spus purtatorul de cuvant al Directiei Apelor.

Joi, sute de pesti au murit, dupa ce s-au facut teste la uzina de apa din Cristesti la statia de epurare apartinand de SC Aquaserv SA Targu-Mures. “In urma evacuarii unei cantitati substantiale de namol si pe fondul debitelor scazute in raul Mures, s-a produs in zona Ogra-Cipau o mortalitate piscicola. Din informatiile detinute in prezent se presupune ca lipsa de oxigen dizolvat si depunerile de namol fin pe branhiile pestilor au condus la asfixierea acestora”, a declarat vineri directorul AN “Apele Romane” Mures, Mihai Covaciu. Operatorul regional de apa, SC Aquaserv SA Targu-Mures, a fost sanctionat contraventional cu suma de 35.000 lei.

Purtatorul de cuvant al Aquaserv, Nicolae Tomuletiu, a declarat ca testele au fost efectuate de constructorul SPAANS BABCOCK ALEWIJNSE din Olanda, caruia i s-a aplicat amenda deoarece nu a respectat prevederile contractuale si procedurile din Planul de Management de Mediu.

Sursa: NewsIn

Articolul precedentLaptele si radionuclizii
Articolul următorFlacari la groapa Glina

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente