Directia Silvica Neamt va sponsoriza zece primarii si o manastire cu 175.000 puieti pentru impaduriri

Direc?ia Silvic? Neam? va sponsoriza zece prim?rii ?i o m?n?stire cu 175.000 puie?i pentru impaduriri
Directia Silvica Neamt va sponsoriza zece primarii si o manastire cu 175.000 puieti pentru impaduriri
Directia Silvica Neamt va sponsoriza zece primarii si o manastire cu 175.000 puieti pentru impaduriri

Directia Silvica Neamt va sponsoriza zece primarii si o manastire cu 175.000 puieti * fiecare ocol silvic va impaduri cate un hectar de teren aflat in afara fondului forestier

Directia Silvica Neamt a dat startul actiunilor prilejuite de „Luna padurii”, manifestare ce are loc in perioada 15 martie – 15 aprilie. Lucrarile de regenerare a padurilor vor fi realizate de profesionistii Directiei Silvice Neamt impreuna cu elevi ai scolilor nemtene, autoritati locale, reprezentanti ai agentilor economici din judet. In acest sens, vor fi regenerate 530 de hectare de teren, fiind folosit peste un milion de puieti proveniti din pepinierele proprii ale Directiei Silvice Neamt.

„Regenerarea padurilor, conservarea si protectia acestora in scopul dezvoltarii lor durabile constituie principalele activitati ale silvicultorilor nemteni. Si in aceasta primavara va fi parcursa cu lucrari de regenerare o suprafata de 530 de hectare de teren aflat in administrarea uneia dintre cele mai mari directii silvice din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva. Dintre acestea, 380 hectare sunt regenerari naturale, 150 hectare sunt regenerari artificiale, la care se adauga 50 hectare de completari curente. De indata ce timpul o va permite, se va trece la scoaterea puietilor din pepiniere si plantarea acestora pentru a se beneficia de avantajele excedentului hidric din sol determinat de topirea zapezii. Pentru asigurarea materialului saditor, in perspectiva urmatorilor ani, avem in programul din acest an si infiintarea a 1.200 metri patrati semanaturi de molid in solarii (vom planta 80 kilograme de samanta de molid), iar in pepiniere vom infiinta semanaturi de salcam pe 100 de ari (se vor folosi 50 kilograme samanta de salcam) si vom repica 156 de ari (13 ari de larice si 143 de ari de molid). Dincolo de multiplele si nepretuitele binefaceri aduse maine de padurea intemeiata azi, a planta un arbore este un gest esential de geneza, care il apropie pe om de creator si care poate implini, dandu-i sens, justificare si maretie, existenta pamanteasca a fiecarei fiinte umane”, a declarat Viorel Timisescu, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Neamt.

Tot in aceasta primavara, Directia Silvica Neamt va oferi primariilor Targu-Neamt, Pastraveni, Raucesti, Ion Creanga, Gadinti, Boghicea, Icusesti, Tarcau, Hangu si Borlesti, precum si Manastirii Nechit 175.000 puieti din speciile salcam, stejar pedunculat si gorun.

„In continuarea actiunilor incepute in anul 2011 si in campania de impaduriri din primavara acestui an, fiecarui ocol silvic, din cele 14 care functioneaza in cadrul Directiei Silvice Neamt, ii revine sarcina de a identifica, pregati si planta un teren in suprafata de un hectar situat in afara fondului forestier. Lucrarile se vor executa de la infiintare si pana la realizarea starii de masiv, de catre personalul silvic din cadrul ocolului silvic, avand ca invitati angajati ai diferitelor institutii din judet (ITRSV, Garda de Mediu, scoli, licee, primarii etc.), precum si voluntari. Lucrarile de impadurire, precedate de o serie de alte activitati (recoltarea semintelor, munca din solarii, pepiniere etc.) si urmate de grija constanta pentru reusita plantatilor si apoi pentru ingrijirea arboretelor tinere, sunt grupate, traditional, in sintagma «campanie de impaduriri», al carei sens se justifica prin dimensiunea mijloacelor umane, financiare si tehnice presupuse de aceasta remarcabila desfasurare de forte. In realitate, munca silvicultorului, in general, in tacere si discretie, este permanenta, fara caracter sezonier si implica, pe langa profesionalism si disciplina, multa daruire, atentie si, de ce nu, iubire pentru tot ce inseamna arbore si padure”, a adaugat Viorel Timisescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *