Liberalizarea preturilor si investitiile in energia regenerabila au fost principalele subiecte de discutie la Power Summit ’12, eveniment organizat pe 28 si 29 februarie de Ziarul Financiar si la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din Romania. Oficialii marilor grupuri straine cu operatiuni pe piata locala au atras atentia ca Romania risca sa piarda investitii importante daca piata de energie nu va fi liberalizata, cu pretul unor costuri mai mari pentru populatie si cu riscul de a ajunge importator de energie daca nu va obtine fondurile necesare pentru a finanta investitiile in tehnologie.
Cristian Secosan, director general al Siemens
Soarele are un potential nelimitat din punct de vedere energetic. Necesarul energetic al pamantului poate fi acoperit usor din aceasta sursa. Poate ca intr-un viitor mai indepartat cu ajutorul retelelor care vor inconjura Pamantul vom putea avea energie produsa in Australia.
Exista foarte multe zone in care noi ca si companie am putea sa ne implicam, sa luam fonduri europene. Pe de alta parte, cred ca este importanta si o relansare a pietei romanesti propriu-zise si a consumului.
In prezent in Romania se pot produce 50% din componentele unei turbine eoliene.
Noi nu avem furnizori din Romania, dar va pot spune ca exista componente de centrale eoliene produse in Romania care sunt livrate in alte tari. Nu facem in Romania partile mari de tabla. La partea de tabla si la turnul propriu-zis am incercat sa cautam furnizori, insa acest lucru este legat de piata locala, interesul este prea nou. In functie de dezvoltarea pietei luam in considerare si productia pe piata locala.
In prezent Siemens nu are niciun megawatt in functiune in centralele eoliene din Romania. Avem un portofoliu de contracte de circa 220 mw, care sunt in lucru. Cred ca vom mai lua inca 200 mw in urmatoarea perioada.
Referitor la mixul de energie, carbunele trebuie luat in calcul in continuare. Este o tehnologie viabila pe termen mediu. Avem tehnologia de a arde carbunele in mod curat. Tinand seama de resurse, cred ca este o resursa ce trebuie luata in calcul si pe termen lung.
Sistemele smartgrid vor gestiona producatorii si sursele de energie distribuite si va exista un schimb de informatii intre producatori si consumatori. Smartgrid-ul poate sa ajute prin gestionarea mai buna a energiei. Ar trebui sa ajungem treptat la acest sistem, prin pasi care se vor face in timp.
Cea mai fierbinte parte a sectorului energetic este partea de energie regenerabila, in special partea de eoliene, lucru de care vom beneficia si noi. Incepe si boom-ul pe energia fotovoltaica. Se intereseaza foarte multa lume despre acest domeniu.
Dupa parerea mea, toata energia eoliana produsa in Romania se poate prelua in sistem. Toata energia poate proveni din energie eoliana. Dar problema o sa fie ce ne facem cand nu mai bate vantul.