Laszlo Borbely despre Proiectul Rosia Montana

Laszlo Borbely despre Proiectul Rosia Montana

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat joi, la Bistrita, ca proiectul Rosia Montana este asemeni unui basm maghiar despre un cocos rosu, poveste care nu se termina niciodata, si ca este o dovada de “slabiciune” din partea guvernului ca problema este tergiversata de 12 ani.

“Cu Rosia Montana, stiti, este un basm in limba maghiara, nu stiu daca e si in limba romana, cu povestea cocosului rosu, care nu se termina niciodata si tot reincepe. Cred ca si cu Rosia Montana e ca in povestea cocosului rosu. Dupa parerea mea, evident va trebui luata o decizie. Daca dai o licenta din 2000, este o slabiciune din partea guvernului si a autoritatilor sa taraganezi 12 ani de zile. E punctul meu de vedere personal”, a spus ministrul.

Borbely a precizat ca proiectul Rosia Montana nu va primi acordul de mediu pina nu va dovedi ca beneficiaza de cel mai modern sistem de exploatatie din Uniunea Europeana, asemeni minelor de aur din Suedia sau Finlanda. “In calitate de ministru al Mediului, eu n-am facut altceva decit sa respect acea legislatie europeana care este in vigoare, care permite aceasta tehnologie bazata pe cianura in anumite conditii. Daca vom ajunge ca sa propun acordul de mediu catre guvern, pentru ca guvernul va decide acest lucru, voi propune numai daca sunt suta la suta convins nu numai ca respecta cele mai bune practici din Uniunea Europeana, ci in momentul de fata ceea ce am impus eu sa respecte va fi cel mai modern sistem din UE, care reduce concentratia de cianura pina la acel nivel care deja nu se mai poate masura”, a precizat Laszlo Borbely.

In ceea ce priveste proiectul de hotarire de guvern prin care riul Corna va fi deviat, ministrul mediului a declarat ca initiatorul va trebui sa fie Ministerul Economiei, dar ca a dat dispozitie va problema sa fie transata cit mai repede. “E o deviere de riu despre care am avut dreptate, am spus ca nu este de ajuns doar o decizie a Consiliului Judetean ca sa deviezi un riu, trebuie hotarire de guvern. Fiind vorba de o asemenea investitie, nu e de ajuns o hotarire de consiliu judetean si atunci vom veni cu o hotarire de guvern care se pregateste in momentul actual, de deviere a acestui riu. Vreau sa va spun ca nu Ministerul Mediului trebuie sa fie initiator, ci Ministerul Economiei si eu am transmis Ministerului Economiei acest punct de vedere. Comisia tehnica, care e formata din noua ministere, discuta de o jumatate de an aceasta problema si acum am dat dispozitie la ei sa o transeze”, a declarat Borbely.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente