Discutiile cu partenerii chinezi pentru investitia in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda se vor finaliza in ultima parte a acestui an, a declarat ministrul Economiei, Constantin Nita, dupa o intalnire cu o delegatie condusa de Ministrul Energiei din China, Wu Xinxiong.
Din delegatia Ministrului Wu Xinxiong au mai facut parte reprezentanti ai Administratiei Nationale pentru Energie si reprezentantii China General Nuclear Power Group (CGN).
“Este a doua intalnire pe care am avut-o, in ultimele zece zile, cu Ministrul Wu Xinxiong. Avem proiecte importante aflate in negociere, iar in ceea ce priveste dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda suntem intr-o faza avansata a discutiilor si am incredere ca in ultima parte a anului vom finaliza acest proces. Vizita ministrului impreuna cu reprezentantii CGN reconfirma bunele relatii dintre tarile noastre si abordarea constructiva a partenerilor chinezi in procesul de analiza a viitoarelor investitii. China a facut zilele acestea un pas important in cooperarea pe piata din Marea Britanie in ceea ce priveste investitiile, comertul si colaborarea la nivelul mediului de afaceri, iar Romania poate avea un statut similar in Europa Centrala si de Est”, a declarat Constantin Nita, citat intr-un comunicat al ministerului.
Agenda discutiilor a vizat principalele proiecte din domeniul energiei aflate in atentia investitorilor chinezi: reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala de la Rovinari, hidrocentrala de acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, modernizarea Complexului Energetic Hunedoara.
Cei doi ministri s-au mai intalnit si pe 11 iunie, la Beijing, in cadrul vizitei oficiale efectuate in R.P. Chineza de catre ministrul Constantin Nita.
Totodata, cele doua parti si-au reiterat angajamentul fata de implementarea proiectelor aflate in proces de negociere, intalnirea de astazi reprezentand un pas important in consolidarea relatiilor dintre Romania si R.P. Chineza.
Ministrul Constantin Nita a reafirmat sprijinul Guvernului roman fata de dezvoltarea marilor proiecte din domeniul energiei care vor contribui in mod direct la dezvoltarea economiei nationale prin revigorarea industriei si crearea de noi locuri de munca.
Finalizarea investitiei Unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda reprezinta solutia optima de acoperire a deficitului de putere dupa 2020, atat din punct de vedere tehnico-economic si al termenului de realizare, cat si din perspectiva utilizarii resurselor interne si infrastructurii nationale existente, dezvoltate pe tipul de tehnologie CANDU.