Distrugerea padurilor – cu „ajutorul” noului Cod Silvic

Proiectul permite pasunatul in paduri, precum si scoaterea cu usurinta a terenurilor din fondul forestier.

Sindicalistii vor declansa proteste pentru a obtine un Cod mai aspru

Proiectul de lege al noului Cod Silvic, asa cum a iesit de la Senat, lasa portite deschise pentru a permite distrugerea padurilor, in loc sa le protejeze. Aceasta este concluzia reprezentantilor Federatiei pentru Apararea Padurilor (FAP). Argumentele lor sunt urmatoarele: in primul rand, proiectul este permisiv in privinta scoaterii de terenuri din fondul forestier. Astfel, terenurile de pana la un hectar pot fi scoase din fondul forestier foarte usor, doar cu aprobari de la Inspectoratele Silvice. Marian Stoicescu, seful Federatiei, spune ca aceasta procedura poate naste noi abuzuri, existand riscul ca actuala suprafata impadurita a tarii sa scada si mai mult.

Suntem singurii europeni care permit pasunatul in padure

In al doilea rand, proiectul nu stabileste ca toate padurile, indiferent de forma de proprietate si de marime, trebuie sa fie administrate de catre un ocol silvic. Asta nu are cum ajuta proprietarii persoane fizice sarace sa-si pastreze padurile, spun reprezentantii Federatiei. Potrivit acestora, „ocoalele de regim silvic au administrat in perioada interbelica, cu foarte bune rezultate, padurile micilor proprietari si chiar padurile dispersate ale statului, salvandu-le de la distrugere”.

In al treilea rand, noul Cod ar putea permite pasunatul in paduri, atat in cele de productie, cat si in cele de protectie, ceea ce va duce la distrugerea puietilor. Se pare ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care permite acest lucru. FAP cere modificarea proiectului de Cod Silvic, inainte sa intre in dezbatere la Camera Deputatilor. „Pentru asigurarea continuitatii padurilor, vom sustine administrarea obligatorie a tuturor padurilor, indiferent de proprietarul lor, prin ocoale silvice. Pentru salvarea padurilor cu suprafete mici, ale proprietarilor persoane fizice si juridice, vrem infiintarea ocoalelor de regim silvic”, a adaugat Marian Stoicescu. Sindicalistii din silvicultura au stabilit deja un program de proteste – pe data de 4 februarie vor picheta sediul Parlamentului, urmand sa se planga si Comisiei Europene, Consiliului European si Parlamentul Europei in legatura cu forma proiectului de Cod Silvic.

Info plus:

350.000 de hectare de padure au fost distruse si alte 500.000 au fost partial distruse, din 1990 si pana in prezent. Aceste cifre sunt numai estimari; date certe nu exista fiindca de 18 ani nu s-a mai facut nici un fel de inventar pentru a vedea exact cata padure mai avem si in ce zone anume s-a taiat cel mai mult.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *