Documentar despre pădurile virgine din România, în semi-finala unui festival internațional

VIRGO este un film documentar atipic despre pădurile virgine din România. Spre deosebire de relatările pesimiste din mass-media referitoare la acest subiect, VIRGO surprinde mai degrabă frumusețea și liniștea unor păduri românești încă imaculate. De aceea, surprinde și impresionează. Și iată că ajunge în semi-finala unui festival internațional de film de mediu.

Când am intrat în sala de cinema de la Pelicam pentru a vedea VIRGO, un film despre pădurile noastre virgine, îmi imaginam că voi afla mai multe despre tăieri ilegale, conflicte și interese ale unor grupuri mafiote. În schimb, ceea ce am găsit a fost liniște. O liniște profundă, pătrunzătoare, dată de sunetele și culorile unei naturi încă neatinse de om.

Ce e drept, nici producătorii documentarului, Vlad Săcăleanu și Lise Hendrix, nu se așteptau să realizeze un astfel de film, căci au pornit de la o serie de statistici îngrijorătoare. Așa cum mărturisește Vlad, frumusețea și pacea i-au luat prin surprindere.

Am plecat să vedem totul dintr-un unghi diferit. Noi, ca români, suntem pesimiști di fire. Am simțit însă că acum era momentul să venim cu partea mai optimistă. Oricum, noi asta am găsit pe drum, nu am forțat nimic. Sunt sigur că există multe părți rele, însă când am ajuns în pădure nu am găsit nimic din ce se discuta în mediul virtual. Ne-au dat lacrimile de fericire.

VIRGO facts

Cei doi au călătorit timp de 55 de zile și au străbătut peste 5.500 de kilometri, prindu-se în peste 60 de locuri din România – de-a lungul arcului carpatic și nu numai.

VIRGO traseu

Am vorbit în șoaptă să nu deranjăm animalele, am avut răbdare, am înregistrat. Am ascultat pădurea, chiar și când ea nu ne spunea nimic. Acolo nu ai sunet. E greu să expui o pădure virgină, sa transmiți ce se simte. E ceva magic.

Producția VIRGO, cu resurse reduse

Procesul de producție nu a fost lipsit de dificultăți. Cei doi producători nu au găsit fonduri și nu au reușit să finanțeze filmul nici prin crowdfunding. Asta deși aveau competențele care să le recomande.

Vlad Săcăleanu și-a început cariera ca fotograf sportiv. Însă, după un masterat de producție media efectuat în Norvegia, a decis să devină regizor. Așa a întâlnit-o pe Lise Hendrix, o franțuzoică cu studii în arte și fotografie. Au decis să își creeze propriul studio de producție, prin care își planifică să distrugă stereotipuri și să schimbe minți.

Asta au vrut să facă și cu VIRGO. Așa că, deși nu aveau un buget prea mare, s-au înarmat cu cea mai bună cameră pe care și-au putut-o permite și au pornit la drum. Pentru filmările din dronă, au colaborat cu patru prieteni, care le-au oferit gratuit imagini. Acum, se declară satisfăcuți și de imagine, și de sunetul asigurat preponderent din producții autohtone.

VIRGO, în semi-finala GNG Green Earth Film Festival

Pentru a-l populariza, creatorii VIRGO l-au înscris la toate festivalurile de mediu despre care au aflat. Așa a ajuns să fie difuzat la Pelicam și la Festivalul Filmul de Piatră și tot așa a intrat în semi-finala competiției GNG Green Earth Film Festival. Acesta din urmă este un festival de film de mediu internațional, aflat la a șasea ediție. Le urăm mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *