Dulciuri fara zahar. Cum inlocuiesti zaharul in retete

Românii consum? aproape de dou? ori mai mult zah?r decât media european?
Dulciuri fara zahar. Cum inlocuiesti zaharul in retete
Dulciuri fara zahar. Cum inlocuiesti zaharul in retete

Diabetul sau alte motive care tin de sanatate, dietele si cautarea unor produse cat mai naturale ii forteaza pe multi sa limiteze consumul de zahar. Nu trebuie sa renunti complet la dulciuri daca stii cum sa elimini sau sa reduci zaharul din retete si sa il inlocuiesti cu variante mai sanatoase.

Mai toti avem o relatie speciala cu zaharul. Il iubim. Ne da o stare de bine chiar daca stim ca ne aduce si kilograme in plus si uneori ne priveaza de multi nutrienti. Uneori, renuntarea la el e ca si cum ai renunta la placerea de a manca. Prajiturile par cele mai indepartate bunatati atunci cand incerci sa controlezi cantitatea de zahar din meniul tau.

Din fericire exista nenumarate variante pentru a-l substitui. Pentru fiecare in parte exista opinii pro sau contra. In timp ce unii le sustin, altii iti vor spune ca nimic nu se compara intr-o prajitura cu zaharul adevarat.

Gust versus aspect

Zaharul este folosit in foarte multe retete nu numai pentru ca este dulce, ci si pentru ca se lichefiaza in timpul procesului de coacere, se caramelizeaza la temperaturi ridicate, prelungeste durata de valabilitate a multor produse si pentru ca ofera textura si consistenta potrivita pentru multe prajituri. Asa ca, atunci cand il inlocuiesti rezultatul nu va mai fi acelasi in multe privinte. Vei avea de castigat, insa, in privinta sanatatii.

E in regula sa folosesti zaharul cu moderatie atata timp cat il folosesti cu cap. Adica, sa incorporezi zaharuri cu valoare nutritionala. Acelea pe care le gasesti ca parte a diverselor ingrediente (fructoza din fructe sau lactoza din lapte) au nu numai gust dulce, ci si vitamine si minerale. Inlocuind zaharul obisnuit cu unele substitute naturale te ajuta si sa mentii echilibrat nivelul de carbohidrati.

Secrete pentru a folosi mai putin zahar

Proprietatile ingredientelor care inlocuiesc zaharul sunt diferite in cadrul procesului de gatire. Inlocuitorii se potrivesc mai ales in retetele in care zaharul este folosit pentru indulcire.

Pentru a profita de gustul dulce al ingredientelor cu care inlocuiesti zaharul foloseste-le la rece. Mai exact in retete care nu au nevoie de preparare termica. In salate de fructe, in limonade si ceaiuri cu gheata. Cand le inlcuzi in retete de prajituri e mai bine sa imparti zaharul si substitutul lui in cantitati egale.

In multe dintre retetele modificate astfel vei avea senzatia ca nu mai gasesti gustul bun. Poti miza pe trucuri de efect. Poti pune mai multe arome de citrice, vanilie sau alte mirodenii. Poti adauga un stop de cafea pentru a scoate in evidenta aroma de ciocolata, iar pentru a adauga volum foloseste mai multe albusuri de oua.

Pentru un gust mai dulce poti miza pe fructe uscate: prune, stafide, mere, pere, caise sau merisoare. Taie-le in bucati mici ca sa le imprastii aroma in intreaga prajitura.

Pentru a imbunatati textura si a da o senzatie de blat pufos foloseste-te si piureuri de fructe: banane, pere, morcovi.

Variante sanatoase in loc de zahar

Siropul de Stevie

Este din ce in ce mai laudat pentru ca are indice glicemic foarte mic si zero calorii. Este extras din frunzele plantei Stevia originara din Brazilia si este de 300 de ori mai dulce decat zaharul. Este foarte folosit in Japonia ca indulcitor natural dar a capatat popularitate in multe tari occidentale. Il gasesti sub forma de sirop sau pudra, cea din urma fiind potrivita pentru prajituri. Nu numai ca este potivit in dieta diabeticiolor si a celor care se lupta cu obezitatea, dar studiile au dovedit ca are puterea sa trateze si hipertensiunea, problemele dentare, problemele digestive, acneea sau raceala. Un studiu facut in 1985 arata, insa, ca stevia este un potential pericol pentru ca poate provoca probleme genetice.

Mierea

Este cel mai la indemana indulcitor natural. Desi multa lume crede ca este mult mai sanatoasa decat zaharul, mierea contine putin mai multe calorii decat acesta si are mai multi carbohidrati. Are, insa, mai multe minerale. Marele avantaj in comparatie cu zaharul este ca are o aroma mai bogata, ceea ce inseamna ca poate fi adaugata in cantitati mai mici. Mierea este laudata pentru continutul de antioxidanti, care ne ajuta sistemul imunitar. In plus, este folosita ca un tratament natural pentru insomnie si in nenumarate produse cosmetice.

In retete, inlocuieste 100g zahar cu 125g miere si redu cantitatea din alte lichide cu cate o lingura pentru fiecare 100g de zahar inlocuit.

Sirop de artar

Este adesea recomandat in retetele de clatite, prajituri sau biscuiti, dar si pentru inghetate. Are o aroma disctincta si puternica de aceea este greu de asociat cu alte ingrediente. In comparatie cu mierea are mai putine calorii si mai multe minerale (magneziu si zinc). Ai grija, ce cumperi din magazin, pentru ca de multe ori te lasi pacalit de pret. Siropul de artar pur nu e atat de ieftin si nu are in compozitie fructoza sau indulcitori artificiali.

In retete, poti inlocui 100g zahar cu 90ml sirop de artar si sa reduci cu o lingura cantitatea de alte lichide. Ai grija sa setezi si cuptorul la o temperatura mai mica cu cateva grade.

Sirop de agave

Extractul de agave nu e bun numai la tequila, asa cum ai crede. Transformat in sirop, este un indulcitor folosit de pe vremea aztecilor. Este recomandata folosirea lui cu prudenta pentru ca efectul asupra glicemiei este asemanator cu cel al fructozei. Pe langa indulcirea diverselor produse, siropul de agave e recomandat pentru intarirea sistemului imunitar si pentru tratarea inflamatiilor. Poti sa il adaugi in cafea, zahar, cerealele de la micul dejun si chiar la prajituri.

In loc de 100g de zahar poti pune 60 ml sirop de agave, dar trebuie sa reduci cantitatea de lichide (apa sau ulei) din reteta cu 40 de ml pentru fiecare doza de sirop de agave adaugata.

Melasa

Are un indice glicemic mare si de aceea nu este romandata in exces. In plus, are o culoare brun inchis si un gust usor amarui, ceea ce nu permite utilizarea ei in orice fel de reteta. Este ideala in retetele cu cereale, in marinade sau sosuri in care trebuie sa adaugi zahar. Melasa are, insa, un continut bogat de minerale esentiale: magneziu, calciu, fier si cupru, foarte improtante in alimentatie.

Indiferent ce varianta alegi tine mine ca “dulcele” ramane dulce fie ca e in categoria “natural” sau nu. Si trebuie consumat cu moderatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *