În zadar prescrie Uniunea Europeană, de cinci ani încoace, informațiile standard privind produsele cosmetice, diferă de la o țară la alta, ce aspecte și în ce procent le luăm în considerare și pe ce se axează deciziile noastre. Cu toate acestea, fiecare națiune se aseamănă prin faptul că se amăgește. Acestea se consideră mai conștiente decât sunt în realitate – dezvăluie cea mai recentă cercetare Manna, efectuată în rândul a 7900 de participanți din șase țări europene.
„Una dintre cele mai mari surprize din cadrul sondajul a reprezentat decalajul într-un procent destul de semnificativ dintre principii și practică. Aspectele teoretice și practice în ceea ce privește achiziționarea de cosmetice diferă fundamental. Dorim să părem mai conștienți decât suntem în realitate”, a spus Andrea Varga-Darabos, fondatoare a brandului Manna.
Printre cele mai importante aspecte privind achiziționarea de cosmetice, conform tuturor respondenților, se numără calitatea (95%), naturalețea (90%) și compoziția produselor (89%). Acestea au fost urmate de indicare (88%), dacă produsul este ecologic (84%) și netestat pe animale (81%). Cu toate acestea, aici însumăm doar principii.
Întrebați fiind despre ce fel de informații caută înainte de a cumpăra, participanții au obținut un rezultat destul de diferit. În acest caz, compoziția (81%), indicarea (77%) și calitatea (74%) au reprezentat cei mai importanți factori. A urmat prețul (70%), precedând naturalețea (67%) și experimentarea pe animale (55%). Aspectul ecologic a de pe locul cinci, pe locul opt (53%).
„Noi credem că angajamentul față de conștiință există deja la nivel de principiu, însă nu a devenit încă o practică pentru majoritatea cumpărătorilor. Această imagine este în continuare subminată de către diferențele culturale dintre națiuni în ceea ce privește abordarea problemei”, a mai adăugat Andrea Varga-Darabos.
Diferențe culturale în privința aspectelor de cumpărare
Testarea pe animale, ca aspect examinat înainte de a achiziționa un produs cosmetic, este cel mai important (66%) pentru respondenții germani, în timp ce, pentru cei români reprezintă cel mai puțin important aspect (34%). În același timp, marca și producătorul sunt cele mai importante pentru respondenții români (36%), în timp ce doar 15% dintre germani pun accent pe acest aspect.
Respondenții maghiari (77%) și polonezi (74%) sunt cei mai sensibili la preț, în timp ce doar 62% dintre respondenții germani consideră prețul important. 61% dintre consumatorii cehi se orientează după experiența altora, comparativ cu 43% dintre consumatorii români.
Consumatorii slovaci sunt cei mai interesați (37%) ca produsele cosmetice să fie tradițional-naționale, spre deosebire de germani (14%), care sunt cel mai puțin interesați de acest aspect.
Chiar și datele obiective, cum ar fi data de expirare a unui produs, pot varia de la o țară la alta. 55% dintre respondenții din România, pretind că se uită la data expirării produselor cosmetice înainte de a le cumpăra. Totodată, aceeași cifră diferă în Ungaria (42%), 41% în Polonia, 26% în Slovacia, 21% în Republica Cehă și 10% în Germania.
De asemenea, aceste rezultate sunt susținute de răspunsul privind aruncarea produselor cosmetice din gospodărie. În România, 68% au răspuns că atunci când timpul recomandat pentru utilizare a expirat. Totodată, aceeași cifră diferă în Ungaria la 58%, 54% în Polonia, 49% în Slovacia, 44% în Republica Cehă, pe când în Germania 27% aleg această opțiune. În schimb, în Germania, consumatorii vor renunța la produsele cosmetice, doar atunci când acestea se vor deteriora (56%).
„Se pare că aceste aspecte în ceea ce privește achiziționarea de produse cosmetice sunt, de fapt, alegeri ale valorilor. Acest lucru ridică o serie de întrebări destul de inconfortabile. Conștientizarea înseamnă ceva diferit de la o țară la alta? Poate, în realitate, diferi conceptul de „conștientizare”? – a indicat Andrea Varga-Darabos.
În fiecare țară, ingredientele evitate diferă
9% dintre respondenți recunosc că nu se uită pe lista ingredientelor produselor cosmetice. Majoritatea (75%), în special pentru că nu înțeleg ce anume este fiecare ingredient.
91% dintre respondenți spun că obișnuiesc să citească lista ingredientelor aflată pe produsele cosmetice. Cel mai frecvent evitate ingrediente din majoritatea țărilor sunt metalele (mercur, aluminiu, plumb) și produsele petroliere. Cu toate acestea, ce ingredient evităm și măsura în care îl evităm, diferă puternic de la o țară la alta.
Ingredientele de origine petrolieră trebuie evitate din punct de vedere a 84% dintre maghiari, în timp ce doar 46% dintre români consideră aceste ingrediente a fi demne de evitat. 61% dintre polonezi evită SLS-ul, în timp ce doar 21% dintre germani confirmă acest lucru.
Ne este teamă de ceea ce nu înțelegem
„La o primă privire, aceste rezultate sunt consternant de surprinzătoare, întrucât efectul ingredientelor obiectiv. Cu toate acestea, diferențele sunt semnificative. Așadar se explică faptul că: în realitate, mult mai puțini interpretează corect lista ingredientelor, decât afirmă. – a indicat Andrea Varga-Darabos.
În timp ce 91% dintre respondenți au pretins că citesc ingredientele înscrise pe ambalaj, abia câteva întrebări mai târziu, doar 21% au susținut că înțeleg și cunosc efectul ingredientelor asupra produselor cosmetice.
Practic, 70% dintre respondenți declară că citesc lista de ingrediente, însă nu înțeleg în totalitate ce reprezintă fiecare dintre acestea. Acest lucru este subliniat de o întrebare verificatoare, în cadrul cărei răspunsuri, s-a listat și monoxidul de dihidrogen, adică apa. 22% dintre respondenți au selectat acest ingredient ca fiind o componentă pe care o evită.
Din aspirarea către conștientizare, dorim să apărem într-o lumină mai favorabilă
Potrivit Andreei Varga-Darabos, rezultatele sondajului sunt surprinzătoare și îngrijorătoare. În concluzie, se poate deduce faptul că achiziționarea conștientă a produselor cosmetice este încă o iluzie, mai degrabă o valoare aleasă, o problemă ce ține strict de înclinarea culturală. Este o alegere real-deliberată și conștientă numai în cazul unui număr redus de persoane.
În opinia sa, problema este că puțini au cunoștințe suficiente pentru a înțelege informațiile standardizate de către Uniunea Europeană. Până când semnificația și efectul ingredientelor nu sunt cunoscute pe scară largă, nu va fi posibilă luarea unei decizii conștiente. Cu toate acestea, realizarea acestui lucru este foarte dificilă, deoarece există un număr impresionant de componente și compuși, iar pentru o decizie cu adevărat conștientă ar trebui cunoscute majoritatea acestor ingrediente. Astăzi, acesta este doar un vis măreț de viitor.