Miliarde de scutece ajung anual la coșul de gunoi. De acolo, cele mai multe sfârșesc în depozitele de gunoi sau în incineratoare. Părinții copiilor alimentează astfel poluarea și schimbările climatice, deși există alternative rentabile și sănătoase.
Acum mai bine de un an, îi dăruiam unei prietene care născuse un set de scutece textile lavabile. Le-a folosit o singură dată, apoi le-a depozitat, probabil, într-un sertar pe care nu îl deschide prea des. Motivul? Creșterea unui copil este un job cu normă întreagă, care nu-ți permite să irosești timp și energie spălând scutece.
Ce nu am înțeles niciodată este cum de acești părinți nu își dau seama că timpul „irosit” acum de ei ar fi de fapt o investiție în calitatea mediului în care acești copii se vor dezvolta.
Câte scutece folosim și cum poluează ele planeta
În primii trei ani din viață, un copil murdărește în jur de 4000 – 5000 de scutece, generând astfel o tonă de deșeuri. La acestea se adaugă și scutecele folosite de bătrâni. Potrivit unui raport, în 2016, valoarea scutecelor de unică folosință puse pe piață ajungea la aproape 45 de miliarde de dolari. Odată cu creșterea demografică și dezvoltarea statelor emergente, se estimează că în 2022 vom consuma scutece în valoare de 65 de miliarde de dolari la nivel global. Asta înseamnă că probabil aruncăm în prezent peste 200 de miliarde de scutece anual, iar peste 4 ani vor ajunge în coșul de gunoi mai mult de 325 de miliarde.
Conform site-ului realdiapers.org, 92% dintre scutecele de unică folosință ajung în gropile de gunoi. Acolo, se descompun în perioade cuprinse între 200 și 500 de ani. Și nu vorbim despre cantități mici de deșeuri. Scutecele sunt pe locul al treilea în topul produselor de unică folosință din gropile de gunoi, reprezentând între 2 și 4% din cantitatea depozitată.
Producția scutecelor, mare consumatoare de resurse
Tot realdiapers.org estimează că scutecele de unică folosință generează de șase ori mai multe deșeuri solide decât cele textile. Practic, acestea ocupă jumătate din coșul de gunoi al unei familii cu un copil mic. Asta presupune și bani aruncați, și efortul de a duce gunoiul mai des.
În plus, pentru confecționarea scutecelor de unică folosință se consumă de douăzeci de ori mai multe materiale virgine, precum petrol sau celuloză, și de două ori mai multă apă. Așadar, pentru a furniza scutecele unui copil, industria consumă anual 136 de kilograme de lemn, 22 de kilograme de materii petroliere și 9 kilograme de clor.
Impactul de mediu, doar una dintre probleme
Pe lângă impactul de mediu din timpul producției și de la finalul vieții, scutecele de unică folosință au un impact negativ și în timpul utilizării. Majoritatea scutecelor conțin două tipuri de plastic: polietilenă la exterior și polipropilenă la interior; la acestea se adaugă un strat absorbant de pulpă lemnoasă, dar și vopsea și substanțe parfumate, care conțin compuși organici volatili.
Cea mai îngrijorătoare este însă prezența unor substanțe precum dioxinele (din clorul folosit pentru albire), poliacrilatul de sodiu (o substanță cu putere mare de absorbție) și TBT – tributyl cositor (o substanță care împiedică înmulțirea microorganismelor).
Potrivit OMS, toate aceste substanțe pot avea efecte asupra sănătății: de la iritații ale pielii și alterarea funcțiilor ficatului, până la declanșarea obezității și dereglarea sistemelor imunitare, nervoase, endocrine și reproducătoare.
Alternative există. Care sunt opțiunile
Cei mai mulți dintre noi își amintesc sau au auzit ce însemna să crești un copil înainte de apariția pe piață a scutecelor de unică folosință. Părinții noștri foloseau pelinci, adică fâșii de material textil pe care le prindeau sub formă de chilot în jurul copilului.
Acum, scutecele textile s-au modernizat: au design atractiv și modele variate, sunt mai ușor de folosit și de spălat și au prețuri accesibile raportat la durata folosirii. Iată doar câțiva dintre producătorii sau distribuitorii români de scutece reutilizabile: Trezy, Bebe Strumf, Sweeties by Ionela, Scutecila.ro, Scutecele.ro, Wrapmama’s Shop, AlvaBaby.ro etc.
Pe lângă producția de scutece reutilizabile, au apărut pe piața europeană și servicii de spălare de scutece reutilizabile. Practic, prestatorul de servicii pune la dispoziția părinților un anumit număr de scutece săptămânal, le preia pentru spălare și furnizează pe loc un alt set de scutece. Astfel, părinții nu trebuie să se mai îngrijoreze de pierderea timpului necesar spălării. Acest tip de servicii sunt oferite de companii precum Nappies ever after sau Kelly’s closet.
Pe scurt: ce avantaje au scutecele reutilizabile
Potrivit Zero Waste Europe, scutecele reutilizabile au numeroase beneficii:
- sunt mai ieftine (economii de 1000 – 2000 de euro per copil);
- elimină o tonă de deșeuri reziduale timp de 3 ani, ceea ce înseamnă taxe mai mici pentru serviciile de salubritate și costuri mai mici de gestionare pentru autorități;
- folosesc doar jumătate din cantitatea de apă, ⅛ din materiile neregenerabile, cu 90% mai puține materiale regenerabile, de până la 30 de ori mai puțin sol pentru cultivarea materialelor și doar o treime din energia care ar fi fost necesară producției scutecelor de unică folosință;
- reduc expunerea copiilor la materiale chimice;
- ajută economia locală.
La nivel european, 20% din populație folosește scutece reutilizabile – 15% pentru a face economii și doar 5% pentru motive de mediu. Diferențele sunt însă mari de la o țară la alta. În România, producția și utilizarea scutecelor textile este la început, dar pare să crească mai ales datorită preocupării mamelor pentru sănătatea bebelușilor.
În curând, voi răscumpăra scutecele făcute cadou, pentru a le dărui unei alte prietene care va naște curând. Preocupată de mediu fiind, și le dorește și sunt sigură că le va folosi.