Ecologie + Joaca + Educatie = Profit

Ecologie + Joaca + Educatie = Profit

In Romania, afacerea cu jucarii ecologice este inca la gradinita. Initiativele de acest fel sunt putine si rasfirate, iar majoritatea productiei este destinata exportului. Avem totusi si o poveste de succes, ceva mai optimista, a unuia dintre cele mai renumite branduri de jucarii ecologice. Povestea incepe in Tailanda, dar jucariile pot fi cumparate si in Romania.

In urma cu 30 de ani, compania Plan Toys deschidea prima fabrica de jucarii in sudul Tailandei. Initiatorii afacerii au gasit o modalitate de a folosi eficient si creativ arborii de cauciuc uscati, care nu mai produceau latex. Alegerea materiei prime raspundea filosofiei companiei de a reduce consumul, de a refolosi si recicla materialele necesare procesului de productie.

Vittul Viraponsavan (CEO, Plan Toys): „Ne-am propus nu doar sa vindem jucarii ecologice, ci si sa adoptam un stil de munca eco.”

Primii zece ani din viata companiei au fost dedicati aproape exclusiv asezarii pe piata globala a jucariilor. In tot acest timp, tailandezii au schimbat patru puncte de productie si au participat la doua targuri internationale pentru a populariza jucariile ecologice. Insa adevarata eco-afacere a luat avant la inceputul anilor `90, cand cele mai multe strategii s-au concentrat pe retehnologizare si consolidarea dimensiunii eco a afacerii. A urmat inca un deceniu de inovatii in procesul tehnologic, care au dus la eliminarea colorantilor chimici si formaldehidelor, dar si la obtinerea a nu mai putin de opt certificari a calitatii produselor si procesului. La ora actuala, compania foloseste numai resurse energetice regenerabile, precum energia solara si biocombustibilii.

Educatia si responsabilitatea sociala

Lectiile de ecologie incep inca din faza de design a jucariilor. Astfel, compania a produs numeroase modele de jucarii care sunt, de fapt, reproduceri ale unor case ecologice. Pentru lectii si experimente mai serioase, Plan Toys a deschis un Muzeu al Jucariilor, unde sunt construite, tot din jucarii, adevarate orase verzi. De asemenea, o parte din profiturile companiei sunt directionate pentru cauze de mediu si sociale, fie ca este vorba de ecologizarea unor zone afectate de poluare, fie ca sunt organizate campanii de ajutorare a copiilor dezavantajati. Dovada interventiilor sociale responsabile sta tocmai in certificatul de calitate SA 800 (n.red: Social Accountability) pe care compania l-a obtinut in anul 2008. Mai mult, jucariile si modelul de educatie propuse de Plan Toys au beneficiat, de-a lungul timpului, de aproape 30 de distinctii de excelenta – premii oferite atat de asociatii de parinti din toata lumea, cat si de actori relevanti in piata jucariilor. Un argument final care demonstreaza ca Plan Toys joaca bine si serios cand vine vorba despre ecologie, educatie si profit.

Acest material face parte din colectia de resurse a primei comunitati de practica pentru dezvoltare durabila din Romania. Comunitatedurabila.ro isi propune sa ofere celor interesati un instrument colaborativ de invatare pentru dezvoltare durabila si reuneste in acest sens experti si manageri de proiecte din domenii diverse, cu totii motivati sa dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.

Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeste in oameni!” initiat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cuActiveWatch si implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *