Ecologii realizeaza un proiect comun de protejare a mediului inconjurator

    Ecologii realizeaz? un proiect comun de protejare a mediului înconjur?tor
    Ecologii realizeaza un proiect comun de protejare a mediului inconjurator
    Ecologii realizeaza un proiect comun de protejare a mediului inconjurator

    Ecologi din Romania, Ucraina si Moldova realizeaza proiectul comun „Cooperare interdisciplinara transfrontaliera pentru prevenirea dezastrelor naturale si reducerea poluarii mediului in Euroregiunea Dunarea de Jos”.

    Directorul Institutului de Zoologie din cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei (ASM), Ion Toderas, a spus marti, in cadrul unei conferinte de presa la agentia „Infotag”, ca „la realizarea proiectului participa reprezentanti ai patru institutii, printre care Universitatea „Dunarea de Jos” din Romania, Institutul de Zoologie al ASM, Institutul de Geologie si Seismologie al ASM si Centrul Stiintific Ucrainean pentru Ecologia Marii (CSUEM)”.

    Potrivit lui, „in cadrul proiectului au avut loc multe evenimente, va fi publicata o noua editie a „Cartii Rosii”, in care vor fi incluse 213 specii rare de animale, inclusiv din bazine acvatice”.

    El a mentionat ca principala sarcina a savantilor este studierea noilor locatari ai bazinelor acvatice si identificarea rolului acestora in ecosistem, influenta asupra ecologiei, riscul de transmitere a bolilor animalelor si oamenilor”.

    „De asemenea, in cadrul proiectului a fost achizitionat utilaj modern, fapt ce va simplifica substantial efectuarea cercetarilor”, a spus Toderas.

    Reprezentanta Institutului de Zoologie, doctorul habilitat Elena Zubcov a spus ca „in cadrul proiectului comun va fi creata o retea stabila de studiere a ecosistemului”.

    Ea a relatat ca „au fost desfasurate patru expeditii cu participarea ecologilor si tineretului, precum si seminare stiintifice, la care au fost invitati reprezentanti ai autoritatilor locale”.

    Ea a mentionat ca pe 14 august, la Giurgiulesti, va avea loc un seminar stiintific, la care sint invitati primari. In cadrul evenimentului va fi prezentat ghidul pentru experti in domeniul ecologiei.

    Coordonatorul proiectului, reprezentanta Universitatii „Dunarea de Jos”, Antoaneta Ene, a spus ca „costul proiectului este 1,7 milioane de euro”.

    „Banii au fost acordati de Uniunea Europeana si au fost repartizati proportional intre cele patru institutii, care realizeaza proiectul. Scopul acestuia este nu doar de a efectua cercetari, dar si de a atrage tineri specialisti in rezolvarea problemelor din domeniul ecologiei”, a spus Ene.

    Coordonatorul proiectului, profesor la CSUEM, Iurie Denga, a mentionat ca „realizarea unor astfel de proiecte europene in domeniul mediului permite modernizarea utilajului si efectuarea unor cercetari mai aprofundate”.

    „Pentru procurarea tuturor celor necesare si desfasurarea unor astfel de cercetari, desfasurate de ecologi din cele trei tari, este nevoie de multi bani, pe care nu-i avem”, a remarcat cu regret Denga, adaugind ca „dupa desfasurarea cercetarilor vor fi publicate toate rezultatele, cauzele poluarii solului si a apei, de asemenea vor fi prezentate recomandari de aplanare a situatiei”.

    Denga spera ca „proiectul nu se va incheia cu stoparea finantarii si va exista, deoarece ecologii s-au imprietenit si vor lucra si pe viitor impreuna”.

    Coordonatorul proiectului, profesorul si reprezentantul Institutului de Geologie si Seismologie al ASM, Oleg Bogdevici, a spus ca „zonele de desfasurare a cercetarilor sint localitati din judetele Galati si Tulcea din Romania, raioanele Cahul si Cantemir din Moldova si regiunea Odesa din Ucraina”.

    Proiectul va dura pina pe 17 octombrie 2015, in cadrul programului operational comun Romania-Ucraina-Moldova, finantat de UE.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *