Activistii pentru conservarea faunei au inceput sa foloseasca echipament, tehnologie si pregatire militara in lupta pentru salvarea speciilor aflate in pericol.
Astfel batalia de salvarea a celor mai in pericol specii din lume a devenit sangeroasa, organizatiile caritabile pentru protectia mediului desfasurand arme si vehicule militare pentru a proteja elefantii, rinocerii sau tigrii de o crestere a braconajului.
Cel putin o organizatie britanica, Care for the Wild International (CWI), cumpara echipament militar de teren si sprijina desfasurarea de garzi inarmate, in timp ce International Fund for Animal Welfare (IFAW) din SUA a cumparat echipament pentru vedere nocturna, munitie si avioane usoare.
WWF, World Wildlife Fund, a angajat fosti soldati de elita SAS pentru a-i pregati pe gardienii africani, iar Societatea Zoologica din Londra finanteaza o patrula pe elefanti pentru a proteja rinocerii din Nepal.
Tendinta de militarizare vine dupa moartea a circa 150 de garzi in Africa in urma schimburilor de focuri cu braconierii.
Dezvaluirile vin pe fondul unei Conventii pentru Comertul International cu Specii in Pericol, ce se defasoara la Qatar, ce i-a infuriat pe activisti cu respingerea propunerilor de a proteja o specie de ton. De asemenea, aceasta saptamana ar putea aduce noi
proteste pentru probabila aprobare a reinceperii vanzarii de fildes de la elefantii africani.
„Acesta animale sunt eliminate sistematic de braconieri, care sunt din ce in ce mai echipati cu arme automate, sateliti GPS, vedere nocturna si telescoape pentru detectarea caldurii, cu scopul de a depista animalele noaptea”, declara Dominic Dyer, presedinte al CWI.-
„Aceasta inseamna ca si noi avem nevoie de o abordare mai robusta asa ca livram echipament, de la ghete si haine pana la ochelari pentru vedere nocturna su vehicule militare.”
Abordarea vine dupa o crestere a braconajului in Africa si Asia. In 1979 erau 1,3 milioane de elefanti, dar acum numarul lor este estimat la 400.000.
Doar cateva sute de tigri siberieni mai sunt in salbaticie- fiind atat de aproape de extinctie incat IFAW desfasoara aparate de zbor usoare pentru a depista braconierii.
Unul din cele mai expuse animale este de asemenea rinocerul, din cauza cererii crescande pentru cornul sau in medicina traditionala din Asia, unde se crede ca ajuta in cazul malariei sau chiar a cancerului. Mai exista doar 130 de rinoceri de Java in natura, in timp ce rinocerul negru african a ajuns la 4200 de exemplare.
Iar in Nepal, doua parcuri gazduiesc 370 din cele cateva sute de rinoceri cu un corn ramasi.
Sursa: Antena 3