Organizatiile de mediu bat alarma. Raurile mici sunt pe cale de disparitie. Din cauza constructiilor ilegale a lacurilor de acumulare, precum si lipsa in mai multe localitati din tara a statiilor de iepurare a apelor reziduale, calitatea apei in majoritatea raurilor are de suferit, relateaza Radio Moldova.
Potrivit presedintelui OT Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, in sate, apele din izvoare, in majoritatea cazurilor, este captata ilegal.
„Noi avem doar sapte sau opt captaje oficializate. Se construiesc iazuri mici si medii, ilegal, fara proiecte si fara autorizatii. Datorita acestor lucruri si, desigur, din cauza acoperirii cu gunoi a tuturor rauletelor, apele nu mai curg si este distrus intregul sistem ecologic”.
Problema se agraveaza si prin faptul ca nivelul consumului de apa in localitatile rurale sporeste constant, inclusiv prin utilizarea apelor din fantani, pentru instalatii sanitare, producand, inevitabil, cantitati mai mari de apa menajera, iar apeductele satesti se construiesc fara retele de canalizare si instalatii de iepurare a apelor reziduale.
Directorul Agentiei Apele Moldovei, Veaceslav Vladicescu, a enumerat mai multe solutii, care ar imbunatati situatia raurilor mici si mijlocii din tara.
In primul rand, eliminarea surselor de poluare, minimalizarea acestora pe cat e posibil. In al doilea rand ar fi curatarea izvoarelor si asigurarea ca aceste raulete au apa suficienta. Trebuie de urmarit ca aceste raulete sa nu fie indiguite pentru irigare, pentru adapatul vitelor. Rauletele trebuie sa aiba un curs continuu pe parcursul intregului an, sa nu fie secate.
Responsabili din cadrul Ministerului Mediului sustin ca oamenii, precum si autoritatile publice locale trebuie sa constientizeze rolul pe care-l au in pastrarea raurilor curate si nepoluate.
Reteaua hidrografica a Republicii Moldova este reprezentata de 3621 de cursuri de apa, cu lungime totala de 16 mii de kilometri.
Mai multe detalii aflati din materialul realizat de Radio Moldova Actualitati.