Patru ONG-uri bihorene cu preocupari in zona mediului inconjurator, Ecotop, Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila, Centrul Regional de Supraveghere Muntii Apuseni si Academia Civica Bihor, au trimis o scrisoare comuna tuturor parlamentarilor bihoreni.
Pentru ca miercuri se va dezbate in Parlament legea ce ar putea interzice explorarea si exploatarea prin fracturare hidraulica a hidrocarburilor gazoase si lichide, ecologistii le cer alesilor bihoreni sa voteze impotriva exploatarilor gazelor de sist. „Nu dorim ca aceasta tehnologie sa fie utilizata niciunde pe suprafata tarii noastre si solicitam interzicerea prin lege a acestui tip de exploatare”, au scris ecologistii.
ONG-istii se opun acestor exploatari pentru ca necesita cantitati mari de apa, „punand astfel in pericol resursele de apa potabila ale comunitatilor din apropierea zonei de exploatare”, „duc, in cele mai multe dintre cazuri, la contaminarea panzei freatice cu substantele folosite pentru fisurarea rocilor” si au un risc de poluare mare.
De asemenea, spun ecologistii, „pana in prezent nu s-au elaborat studii de impact complete care sa prezinte toate tipurile de impact negativ pe care l-ar putea avea exploatarea gazelor de sist”, iar „in aceste conditii noi consideram ca avantejele economice sunt net depasite in de gravitatea pierderilor de mediu”.
Totodata, parlamentarilor li se spune ca trebuie sa tina cont de protestele masive care arata opozitia populatiei si a societatii civile fata de posibila exploatare a gazelor de sist.
In final, alesilor li se aminteste ca mai multe zone din Bihor, inclusiv Baile Felix, sunt vizate de aceste exploatari. Dupa cum se stie, Agentia Nationala de Resurse Minerale a acordat deja doua licente, la Tria si la Tulca, ce permit unor companii straine sa exploreze si exploateze resursele neconventionale din subsolul Bihorului, adica chiar si gazele de sist. Alte doua licente similare, pentru perimetrele Baile Felix si Voivozi, sunt in curs de aprobare.