Primaria Bacau a solicitat acordul de mediu pentru reabilitarea haldei de fosfogips. Proiectul a fost postat pe site-ul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Bacau, iar publicul interesat poate inainta observatii pana pe 4 iulie.
Din sase variante de ecologizare, municipalitatea a ales-o pe cea care prevede acoperirea haldei cu un strat de sol vegetal cu o inaltime de 15 cm.
Odata obtinute avizele de mediu, in 7 luni ar urma sa se desfasoare licitatiile si contractarea lucrarilor, in 2 luni trebuie facuta proiectarea si obtinute acordurile pentru autorizatia de constructie. In total, ecologizarea ar putea dura 29 de luni.
Lucrarile vor curpinde mai multe etape de executie. Este vorba in primul rand de curatarea sitului, executarea unor lucrari de terasare si in ultima faza de lucrarile propriu-zise de impermeabilizare a depozitului. Dupa ce se va pune la punct un sistem de drenare a apei, pe deasupra straturilor din material geosintetic se va pune stratul de pamant. Specialistii vor planta aici doar iarba, fara tufe sau arbusti a caror radacina sa penetreze straturile din materialul geosintetic. Conform proiectului se va trece apoi la executia drumului tehnologic de 1.800 m si a drumului de acces din strada Chimiei. In fine, in jurul haldei se va monta un gard de plasa si porti cu acces controlat in incinta.
Proiectul prevede si masurile de protectie a mediului, la fel ca si regulile care trebuie respectate pe timpul desfasurariisantierului. Pentru reabilitarea haldei se vor utiliza bani europeni prin Programul Operational Sectorial pentru Mediu, Axa 2, Domeniul de interventie 2.
„Dupa faza de consultare, urmeaza emiterea deciziei etapei de incadrare, dupa care Primaria Bacau trebuie sa urmeze pasii prevazuti in proiect. Invitam publicul sa consulte proiectul si sa formuleze propuneri”, a explicat Maria Ionos, purtator de cuvant al ARPM Bacau.
Informatiile despre acest proiect se pot obtine de la ARPM Bacau sau Primaria Bacau. Proiectul deciziei etapei de incadrare se poate accesa pe site-ul ARPM Bacau, meniul Reglementari, submeniul Acordul de mediu / Proiecte decizii.
Andreea Gavrila
Discutiile privitoare la oportunitatea ecologizarii haldei au fost initiate inca de anul trecut cand prefectul Constantin Scripat a participat o sedinta a Consiliului Local Bacau. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a solicitat alesilor sa promoveze un proiect de hotarare prin care municipalitatea accepta donatia facuta de Amurco, proprietarul haldei. Pentru ca proiectul de ecologizare sa fie declarat eligibil, depozitul fostului combinat de ingrasaminte chimice trebuia trecut in domeniul public al municipiului. In acest sens, alesii locali au acceptat donatia facuta de proprietarul haldei, in urma donatiei in patrimoniul municipalitatii fiind adaugat un teren de 62.000 de metri patrati.
Potrivit proiectului, volumul total de fosogips depozitat este de circa 5.736.600 tone, conform datelor de productie existente, iar suprafata amplasamentului este de 159.436 mp.