Economia sociala ilfoveana si protectia mediului

Economia sociala ilfoveana si protectia mediului
Economia sociala ilfoveana si protectia mediului

Proiecte europene pentru categorii sociale defavorizate

Consiliul Judetean Ilfov (CJI), alaturi de Consiliul Judetean Calarasi, Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa, Asociatia ”Laboratorul de solidaritate” si Asociatia ”Viitorul lor depinde de tine” au organizat, zilele trecute, un nou eveniment de promovare a catorva dintre structurile de economie sociala (SES-uri), ce vor fi infiintate in cadrul proiectului ”SOCEC.NET – reteaua economiei sociale” si relatia acestora cu mediul inconjurator.

Alaturi de specialisti, in sala s-au aflat re­prezentanti ai primariilor ilfovene ce sustin aparitia SES-urilor din cadrul proiectului mentionat, dar si cei ce vor deveni managerii respectivelor structuri de economie sociala. S-a pus accentul pe modalitatile prin care poate fi promovata economia sociala si pe modul in care structurile nou infiintate vor imbunatati procesul de incluziune sociala si vor aduce profit. Si, evident, s-a discutat despre pastrarea unui mediu curat si nepoluat.

Servicii de curatenie si intretinere a spatiilor verzi

Un exemplu este Aso­cia­tia ”Mai verde, mai curat”, SES ce va oferi servicii de curatenie si intretinere spatii verzi publice si/sau private, in Clinceni. Se vor crea 8 locuri de munca, iar problematica protectiei mediului si dezvoltarea du­­rabila in comunitate sunt absolut evidente, tocmai prin obiectul de activitate. In continuare, a fost prezentata structura de economie sociala care se va ocupa de service-ul auto ce va fi infiintat in Gruiu. George Ghiulea a vorbit despre cele 7 locuri de munca nou create (dintre care 5 pentru categorii vulnerabile), iar pe parte de protectie a mediului a facut o serie de referiri la incurajarea, pe viitor, a cumpararii autovehiculelor nepoluante, hibrid, poate infiintarea, tot in viitor, a unei statii de incarcare pentru astfel de masini, folosirea de panouri fotovoltaice, pentru a deservi unitatea de service auto, dar si recuperarea si folosirea drept combustibil, a uleiului de motor uzat.

Fabrica de peleti, la Mogosoaia

Si Florin Ristea, managerului unei viitoare fa­­­­brici de peleti de Mo­gosoaia a prezentat noua SES, unde 6-8 persoane – romi, provenite din familii uniparentale sau cu studii nefinalizate – vor gasi un loc de munca. Iar pentru desfacerea produselor ce se vor fabrica aici, Consiliul Local Mogosoaia deja a promis ca va dota scoala si dispensarul cu centrale cu peleti. Materia prima ce va fi folosita la realizarea acestora, fara aditivi sau alte substante poluante si ar putea proveni de la unele dintre celelalte SES-uri ce vor lua nastere in Ilfov. Posibili furnizori al acestei materii prime ar putea fi chiar fabricile de jucarii si mobila, sau chiar de la Clinceni, unde, aratam mai sus, asociatia ”Mai verde, mai curat” va avea ”pe stoc” vegetale stranse dupa curatarea spatiilor verzi. Si, la final, dar nu cei din urma, Ghita Ion si Marius Biliboc – au prezentat publicului structurile pe care le vor coordona, la Vidra – o fabricuta panificatie/brutarie si o alta de productie mase plastice. Zona este una extrem de saraca in locuri de munca, iar cele ce se vor crea in cadrul acestor structuri de economie sociala reprezinta o sansa uriasa pentru comunitatea locala.

La finalul discutiilor, participantii au concluzionat ca, un comportament responsabil, in special fa­ta de mediul inconjurator, reprezinta una dintre caracteristicile unei SES sustenabile.

Proiectul ”SOCEC.NET – reteaua economiei sociale”, cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007 – 2013 si implementat in perioada septembrie 2014 – august 2015, in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia propune infiintarea a 11 structuri de economie sociala si crearea a 80 de locuri de munca, dintre care 59 pentru categorii vulnerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *