Cariera Pinoasa, blocata de Greenpeace

Cariera Pinoasa, blocata de Greenpeace
Cariera Pinoasa, blocata de Greenpeace

Seria blocajelor in instanta a avansarii exploatarilor miniere ale Complexului Oltenia continua cu o noua cariera, Pinoasa, pentru care a fost anulat acordul de mediu in vederea extinderii. Decizia a fost luata de Tribunalul Bucuresti, intr-un proces intentat de aceleasi ONG-uri, respectiv Bankwatch si Greenpeace. Motivul este tot aceleasi, respectiv lipsa unei analize privind „impactul asupra sanatatii populatiei” si „impactul social”. Acordurile de mediu anulate acum de Tribunalul Bucuresti vizeaza circa 150 de hectare de padure aflate in fata UMC Pinoasa.
Logica instantelor de judecata, cu privire la defrisari, este, intr-un fel sau altul, o transpunere intr-o hotarare judecatoreasca a ideii ONG-urilor ecologiste: inchiderea exploatarilor miniere. Astfel, instanta a considerat ca acordul de mediu pentru suprafetele de padure din fata UMC Pinoasa a fost acordat doar pentru defrisare, fara a se lua in calcul ca aceasta nu s-ar mai face daca nu s-ar extinde cariera de carbune. Adica, pentru a nu fi defrisate padurile, cariera ar trebui inchisa. Prin aceste decizii, luate mergand pe aceasta logica, Tribunalul Bucuresti nu face altceva decat sa sustina ideea promovata de Bankwatch si Greenpeace, una destul de radicala, de altfel: „fara carbune”, denumire pe care o poarta inclusiv campania derulata de ecologisti impotriva Complexului Energetic Oltenia.
„Impactul social”, interpretat dupa ureche

Conform reprezentantilor celor doua ONG-uri, extinderea exploatarii miniere nu este evaluata, iar acordul de mediu nu prevede masuri de compensare a lucrarilor de defrisare. Mai mult, sustin ecologistii, nu a fost analizat impactul asupra sanatatii si nici „impactul social din satele invecinate pentru ca, pe langa paduri, carierele de lignit mai inghit si satele vecine”. Termenul de „impact social” este, insa, interpretat dupa ureche, atat de ecologisti, cat si de instanta. Asta pentru ca acest blocaj al extinderii carierei presupune, in primul rand, sute de oameni, majoritatea din „satele vecine” care vor fi trimisi acasa, in somaj tehnic, pentru ca exploatarea miniera nu are front de lucru. Iar daca, din cine stie ce motive, s-ar ajunge la un blocaj total al extinderii, urmare a actiunilor Greenpeace si Bankwatch, „impactul social” ar fi si mai mare, pentru ca acele sute de oameni vor ramane pe drumuri. Vor avea, insa, sute de hectare de padure prin care sa se plimbe…
Blocaj de peste 200 de hectare

Victoria obtinuta de ONG-uri la Tribunalul Bucuresti, privind anularea acordului de mediu pentru Pinoasa vizeaza circa 150 de hectare de padure aflate in fata exploatarii miniere. La acestea se mai adauga alte 27 acorduri de mediu anulate, pentru inca 22 de hectare de padure aflate in fata UMC Rosia, precum si un acord de mediu vizand 59 de hectare de padure in zona UMC Tismana. Astfel, in total, acorduri de mediu pentru peste 200 de hectare de padure au fost anulate. Odata cu ele, si posibilitatile celor trei exploatari miniere de a avansa. Blocajul este, astfel, unul urias.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *