Clubul IMPACT „After School Special”, din cadrul Programului IMPACT al Fundatiei Noi Orizonturi, impreuna cu Liceul de Informatica „Tiberiu Popoviciu” si Facultatea de Horticultura a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (U.S.A.M.V.) din Cluj-Napoca au finalizat amenajarea parcului scolar Ecoparc. De acum, elevii Liceului de Informatica „Tiberiu Popoviciu” beneficiaza de un spatiu plin de verdeata in care pot tine lectii deschise si se pot relaxa.
Ecoparc se intinde pe o suprafata de aproximativ 260 m 2, fiind conceput ca o zona de recreere in cadrul Liceului de Informatica „Tiberiu Popoviciu”, cu spatii verzi si zone de relaxare pentru cei 527 de elevi si cadrele didactice. O data cu inceperea noului an scolar, Ecoparc a devenit un spatiu ideal pentru intalniri de grup (sedinte si lectii in aer liber), foarte util elevilor, profesorilor si comunitatii in scopuri educative si recreative, fiind o oaza de verdeata in interiorul scolii.
„Daca ar fi sa prezentam argumentele care au condus la implementarea acestui proiect, ar trebui sa incepem, poate, cu cele legislative legate de structura scolii si a timpului pe care elevii trebuie sa-l petreaca in aer liber, si sa continuam cu cele pedagogice si psihologice. Dar cred ca in felul acesta complicam prea mult aceasta discutie. Cred ca e suficient sa spunem ca ne preocupa crearea pentru elevii nostri a unui spatiu in care sa se simta bine cand invata, cand sunt impreuna, un spatiu care sa impuna prin curatenie si frumusete naturala si, in felul acesta, sa-i determine pe copii sa fie responsabili fata de mediu si natura.” Anca Cocheci, director adjunct al Liceului de Informatica „Tiberiu Popoviciu”
Ecoparc este un proiect inovator, prin care cei trei parteneri si-au dorit sa creeze un spatiu placut si inedit in peisajul scolar urban din Cluj. Parcul din cadrul Liceului de Informatica „Tiberiu Popoviciu” a fost construit cu materiale ecologice (lemn, caramida si pietris reciclat, vopsea ecologica), dupa o schita realizata impreuna cu partenerii de la U.S.A.M.V. Ecoparc are in dotare un amfiteatru in aer liber, banci, mese, spatiu de joaca, un perete vopsit de copii si chiar un panou pentru graffiti. Proiectul a fost scris si realizat in exclusivitate de membrii clubului IMPACT After School Special, elevi cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani, si profesori ai liceului.
„Pe parcursul vacantei de vara, elevii si profesorii implicati in proiect au lucrat intens ca Ecoparc sa fie gata in septembrie, la inceputul scolii”, a declarat Sorana Bobaru, coordonator al proiectului, Fundatia Noi Orizonturi. „Ne-am dorit foarte mult ca beneficiarii proiectului, elevii si profesorii liceului, sa se bucure de acest parc in frumoasele zile calde de toamna. Si iata ca am reusit, iar acum Ecoparc poate gazdui activitati educative si recreative in curtea scolii”, a adaugat Sorana Bobaru.
„La inceputul acestui an suntem mandrii si fericiti sa constatam ca munca noastra de peste vara a dat roade si Ecoparcul visat este gata. Nu a fost foarte usor, dar satisfactia este cu atat mai mare cu cat am reusit sa depasim toate obstacolele si de la inceputul anului scolar in gradina noastra se joaca copii, asteapta parinti si vor fi si alte activitati cum ar fi orele in aer liber”, a declarat liderul IMPACT Monica Verdes.
„A fost nevoie de multa munca si multe modificari pentru a duce la bun sfarsit proiectul, dar in final a meritat fiecare efort”,isi aminteste Anda Pasca, membru IMPACT. „Am ecologizat zona, am sapat, am greblat, am plantat, iar mai apoi am udat gazonul si restul plantelor pe tot parcursul vacantei, impreuna cu alti elevi, studenti si profesori. Pot spune ca fara ajutorul lor acest proiect nu s-ar fi putut finaliza, de aceea doresc sa le multumesc pentru sprijinul acordat pe intreaga durata de amenajare a Ecoparcului nostru”, a adaugat Anda Pasca.
Proiectul „Ecoparc – culoare si biodiversitate in curtea scolii”
este realizat gratie finantarii oferite de MOL Romania prin Fundatia pentru Parteneriat.