Mai multi localnici din satul Jiet, din Valea Jiului, spun ca vad zilnic cum este distrus ecosistemul, in timp ce din apele raului se exploateaza piatra. Unii dintre ei au facut plangeri la politie, dar activitatea continua.
Cu pietre si balast din albia raului Jiet s-au construit, spun oamenii locului, drumurile spre munte, cabanele din Parang, totul fiind in opinia lor „un jaf indreptat impotriva naturii”. Chiar si acum, apele sunt tulburate de masinile care scot piatra pentru a construi un drum si mai multe specii de pesti si plante au disparut definitiv din cauza excavatiilor necontrolate.
„Aici erau pastravi. Nimic nu mai e ca inainte. Pana prin „90 numai noi, localnicii, daca ajungeam in albia apei, dar acum toate podurile sunt in pericol din cauza excavarilor. Vin cu masini mari si scot piatra. Nici pesti nu mai exista in apa”, a spus un localnic.
Ceea ce se petrece in zona satului Jiet nu le este strain autoritatilor locale si nici oamenilor legii, dar nimeni nu a intrerupt vreodata excavarea, iar acum parca s-a intensificat activitatea in albia raului.
„Am chemat politistii recent si, cand au venit, i-au legitimat pe angajatii care excavau. I-au luat la sectie, ca nici unul nu avea buletin si nici actele firmei, dar le-au dat drumul, ca s-a primit un telefon. Am inteles ca a intervenit pentru ei chiar vicepresedintele Costel Avram, de la consiliul judetean”, a spus Dimitrie Jura, preotul satului.
Istorie distrusa cu excavatorul
Albia raului Jiet a fost castru roman si aici, spun oamenii locului, au existat fortificatii. In zona au fost descoperite monede si o intreaga istorie a fost „dizolvata” in apa, numai in ultimii ani, cand exploatarile de balast s-au extins in toata zona.
„Fortificatiile romane se intindeau pe albia raului si toate gardurile momarlanilor s-au construit pe marcajele de atunci, dar acum nimic nu mai e cum era”, a mentionat preotul satului. In zona Jietului, aproape de albia raului, la castrul roman de la Popi, au fost descoperite 300 de monede de pe vremea romanilor si ruinele cetatilor de fortificatie s-au pastrat in munte.
Politia confirma implicarea CJ Hunedoara
Comandantul Politiei Petrila, Ovidiu Zaharia, a confirmat faptul ca a fost sunat de vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara la scurt timp dupa ce i-a adus pe muncitori la sectie. „A sunat vicepresedintele Costel Avram pentru ca ar fi auzit ca i-am fi arestat si dus cu duba pe muncitori, lucru fals, intrucat noi nu avem nici macar duba”, a declarat Zaharia.
Vicepresedintele CJ Hunedoara nu a putut fi contactat pentru a raspunde acuzatiilor care i se aduc si nici primarul localitatii, Ilie Paducel, ambii avand telefoanele inchise.
In schimb, presedintele CJ, Ioan Mircea Molot, a spus ca va demara o ancheta chiar de astazi pentru a vedea care este situatia. „Nu este atributia mea, dar, avand in vedere ca este acuzata conducerea consiliului judetean, si implicit eu, voi verifica situatia”, a declarat Molot.
Sursa: Gazeta de Sud