ECOTIC vrea sa-si extinda licenta de operare in domeniul colectarii si reciclarii bateriilor

ECOTIC vrea sa-si extinda licenta de operare in domeniul colectarii si reciclarii bateriilor

ECOTIC, organizatia producatorilor de echipamente electronice din Romania, si-a propus sa-si extinda licenta de operare in domeniul colectarii si reciclarii bateriilor si acumulatorilor, in timp ce se asteapta sa colecteze o cantitate cat mai mare de deseuri electrice si electrocasnice (DEEE), continuand dezvoltarea campaniilor de constientizare a nevoii de reciclare a acestora, a declarat Valentin Negoita, presedintele organizatiei.

Ce programe de reciclare pregatiti in continuare?

Preocuparea constanta a ECOTIC este aceea de a scoate din circuit echipamentele electrice si electronice uzate si de a le preda companiilor acreditate sa se ocupe fizic de reciclare. Rolul nostru este acela de a supraveghea acest proces, intervenind prin toate mijloacele posibile si ori de cate ori este posibil.

Prin urmare desfasurarea si pregatirea in mod regulat a campaniilor de colectare si educare este grija noastra constanta. Chiar in acest moment suntem in plina desfasurare a doua campanii importante:

1. Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat – demers prin care colectam de data aceasta proiecte care isi porpun sa salveze mediul si

2. Campania „Scoate monstrii din birou” in care invitam companiile sa se debaraseze de echipamentele vechi, motivandu-le cu echipamente noi. Aceasta din urma abia ce a fost lansata in urma cu cateva zile si invit DailyBusiness.ro sa intre in concurs.

ECOTIC va continua dezvoltarea campaniilor de constientizare si colectare in vederea cresterii volumului de deseuri electrice si electronice reciclate in Romania. Acestea vor avea ca tinta atat institutiile de invatamanat, cat si companiile si institutiile publice.

Cum considerati ca va evolua piata IT&C anul viitor?

Piata internationala de IT&C pare ca si-a revenit mai rapid decat se intampla in tara noastra, dar estimarile noastre sunt pozitive pentru anul care vine.

Estimam ca piata de IT&C isi va reveni dupa caderea din 2009 si 2010, iregistrand o crestere de circa 5% – 10% fata de anul curent.

Au inteles romanii beneficiile reciclarii? Pe o scara de 1 la 10, ce nota le-ati acorda?

Este foarte dificil de dat note intregii populatii. Consideram ca tanara generatie este mult mai bine informata si mai apropiata de valorile dezvoltarii durabiledecat alte categorii de cetateni, drept care se afla in avangarda adoptarii unei atitudini noi, pro-mediu.

Este nevoie de ani buni de campanii de constientizare a populatiei pentru a atinge nivelul existent in majoritatea tarilor europene.

Care este cea mai mare realizare / esec al asociatiei in anul 2010?

Una dintre cele mai importante realizari ale acestui an a fost obtinerea certificatului ISO 9001:2008 pentru mediu. ECOTIC este singura organizatie a producatorilor de echipamente electrice si electronice care detine acest certificat.

Am inregistrat de asemenea rezultate remarcabile cu campania de colectare desfasurata in 94 de scoli de pe teritoriul Romaniei, denumita „Vanatoarea de monstri”. Speram ca Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat – care a inregistrat deja 30 de proiecte inscrise – sa atraga cat mai multe companii si nu doar scoli, dovedindu-ne astfel tuturor ca si oamenii mari se ocupa de mediu.

Care este cea mai mare provocare pentru asociatia dvs. in anul 2011?

Extinderea licentei de operare in domeniul colectarii si reciclarii bateriilor si acumulatorilor, in primul rand. Iar in al doilea rand ne dorim sa reusim sa colectam o cantitate cat mai mare de deseuri electrice si electrocasnice. Nu in ultimul rand, ne dorim ca Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat sa ajunga o traditie valoroasa si apreciata de specialistii CSR din Romania.

Ce strategie aveti pentru anul 2011?

Deocamdata suntem in plin proces de pregatire a finalizarii bugetului si strategiei 2011. ECOTIC are insa o strategie clara an de an, cu 2 axe principale: educarea populatiei cu privire la nocivitatea DEEE-urilor si scoaterea lor din circuit spre a fi trimise la reciclatori.

Ce bune practici ati importa imediat, daca ar fi posibil, din alte tari mai avansate in ceea ce priveste reciclarea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *