EcoTurism la Rosia Montana printre vestigii milenare si monumente naturale

  0
  439
  Huffington Post: Romania, prima distopie a lumiia
  Huffington Post: Romania, prima distopie a lumiia
  EcoTurism la Rosia Montana

  FanFest este un bun prilej de a cunoaste Rosia Montana cu adevarat! Tururile ghidate va vor aduce aproape de oameni, de munti, de istorie.

  Seria de drumetii organizate atrage atentia asupra unui aspect esential: salvarea Rosiei Montane inseamna intoarcerea la comunitate, la valorile ei culturale, istorice, naturale. Toate le gasim din abundenta la Rosia Montana pe care o redescoperim impreuna cu voi, an de an, la FanFest!
  Rosia Montana inseamna oameni, natura, vestigii arheologice de mii de ani vechime. Si mult mai mult decat atat. Si mult mai mult decat simple cuvinte. Te invitam sa treci mai departe de cliseele publicitare sau impresia de suprafata si sa descoperi pas cu pas acest loc simbolic al Romaniei, demn de a deveni patrimoniu UNESCO.
  Timp de cinci zile, tururile ghidate te vor purta printre oamenii Rosiei Montane, printre vestigiile milenare, catre monumentele naturale. Vei urca pe cele mai inalte varfuri ale muntilor si vei cobori in subteranele reprezentate de faimoasele Galerii Romane. Te vei bucura de peisajele superbe, de spectacolul naturii de cinci stele, dar vei putea observa si pericolul reprezentat de potentiala disparitie a localitatii prin exploatarea la suprafata a aurului. Te asteptam sa te inscrii la tururile satului, mineritului, naturii, bisericilor si celorlalte atractii ale Rosiei Montane, unele pe jos, altele cu bicicleta.
  Te asteptam sa te inscrii la Turul Satului, Turul Cianurii (pe bicicleta), Turul Mineritului, Turul Bisericilor, Turul Naturii si Turul Panoramic:
  Miercuri, 15 august 2012 – ora 15 – Turul Satului
  Joi, 16 august 2012 – ora 10 – Turul Naturii
  Joi, 16 august 2012 – ora 15 – Turul Mineritului
  Vineri, 17 august 2012 – ora 10 – Turul Panoramic
  Vineri, 17 august 2012 – ora 15 – Turul Satului
  Sambata, 18 august 2012 – ora 10 – Turul Cianurii (pe bicicleta)
  Sambata, 18 august 2012 – ora 15 – Turul Mineritului
  Duminica, 19 august 2012 – ora 10 – Turul Bisericilor
  Participarea este gratuita, prin inscriere la numarul  0733.747.643 , cu exceptia situatiilor indicate. Numarul de locuri este limitat, pentru a evita aglomeratia din anii trecuti. Plecarea in tururi se face de la Punctul de Informare, langa Piata Centrala. Mai multe informatii se pot obtine la [email protected].

  Turul Mineritului 

  Numeroase semintii au scos de-a lungul timpului particele din aurul Rosiei Montane:daci, romani, romani, germani, maghiari, austrieci, italieni… cate si mai cate. Fiecare a lasat o parte labirintul de peste 100 de kilometri de galerii subterane, ce ne prezinta acum istoria mineritului din perioada preromana pana in cea moderna. Dar aceste vestigii exceptionale isi pot gasi sfarsitul daca firma canadiana duce la indeplinire ce si-a propus: exploatarea la suprafata a intregului zacamant auro-argintifer.Turul va trece pe la Muzeul Mineritului – Galeriile Romane, exploatarile dacice prin metoda apei si focului, cariera de suprafata Cetate.

  > Joi, 16 august 2012, ora 15, si sambata, 18 august 2012, ora 15
  Participarea este gratuita, prin inscriere la numarul             0733.747.643      , cu exceptia vizitei la Muzeul Mineritului, ce costa 8 lei pentru adulti si 4 lei pentru studenti. Numarul de locuri este limitat, pentru a evita aglomeratia din anii trecuti. Plecarea in tururi se face de la Punctul de Informare, langa Piata Centrala. Este obligatoriu sa aveti palarie sau sapca de protectie solara.

  Turul Panoramic 

  Viata celei mai vechi comunitati din Romania se desfasoara de 2000 de ani pe Valea Foiesului si Valea Cornei, strajuite de muntii din jur. E frumoasa Rosia Montana, insa atunci cand te afli pe Varful Piatra Corbului si vezi spectacolul naturii desfasurandu-se pe 100 de kilometri in fata ta, parca te simti regele lumii . Iar daca esti pe La Colturi, atunci vei intelege de ce panorama oferita a fost a aleasa ca fotografie de deschidere pentru documentatia preliminara in vederea introducerii Rosiei Montane in UNESCO… Turul va trece pe la Varful Piatra Corbului, Sfinxul Rosiei Montane, zona La Colturi – Varful Sulei, Taul Mare, satul Vaidoaia.

  > Vineri, 17 august 2012, ora 10
  Participarea este gratuita, prin inscriere la numarul             0733.747.643      . Numarul de locuri este limitat, pentru a evita aglomeratia din anii trecuti. Plecarea in tururi se face de la Punctul de Informare, langa Piata Centrala. Este obligatoriu sa aveti incaltaminte de munte.

  Turul Naturii 

  Din fericire, 90% din Rosia Montana a scapat de exploatarea suprafata din perioada contemporana. 90% din Rosia Montana isi pastreaza dealurile specifice Tarii Motilor, cu fanete si case traditionale. Vino sa vezi cu ochii tai acea parte a Rosiei Montane pe care reclamele firmei canadiene nu o vor incuraja niciodata: cea in care omul traieste in armonie cu natura si nu doreste sa o distruga. Turul va trece prin Satul Tarina, Taul Tarina, Platoul Jig-Vaidoaia, Coranda Vaidoaia, Satul Vaidoaia.

  > Joi, 16 august 2012, ora 10
  Participarea este gratuita, prin inscriere la numarul             0733.747.643      . Numarul de locuri este limitat, pentru a evita aglomeratia din anii trecuti. Plecarea in tururi se face de la Punctul de Informare, langa Piata Centrala.

  Turul Satului 

  Rosia Montana este un sat incremenit la granita intre rural si urban, o combinatie rara a vietii la tara cu cea de oras. Te invitam sa pasim impreuna pe Strada Siciliana, sa cunoastem casele ce pastreaza parfumul altor vremuri si sa observam cum traditiile locului au modelat dezvoltarea comunitatii.

  > Miercuri, 15 august 2012, ora 15, si vineri, 19 august 2012, ora 15
  Participarea este gratuita, prin inscriere la numarul             0733.747.643      . Numarul de locuri este limitat, pentru a evita aglomeratia din anii trecuti. Plecarea in tururi se face de la Punctul de Informare, langa Piata Centrala.
  Mai multe detalii pe www.fanfest.ro

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.