Educatia civica in invatamantul primar,o mare necesitate

Activit??i de educa?ie ecologic? în ?coli din jude?ele Gorj ?i Vâlcea
Educatia civica in invatamantul primar,o mare necesitate

Educatia civica, ca obiectiv si dimensiune fundamentala a socializarii, nu poate lipsi din oferta de educatie, concretizata in moduri diferite in cadrul scolii.

Se vorbeste despre educatia civica implicita care, prin atmosfera si practica democratica din scoala, sustine formarea elevilor in spiritul valorilor si principiilor democratice. Participarea la luarea deciziilor in cadrul consiliului scolii, posibilitatea elevilor de a-si exprima opiniile in revista scolii sau implicarea lor in structuri reprezentative ale elevilor sunt vazute ca mijloace prin care copiii si tinerii vin in contact direct cu forme si continuturi ale practicilor democratice. Astfel educatia civica implicita ar cuprinde tot ceea ce viata scolii, in legatura cu viata comunitatii poate oferi ca model al unei democratii participative.

Deoarece educatia pentru democratie este un proces lung si complicat, este bine ca o actiune in acest sens sa inceapa devreme. Elevii mici nu sunt izolati de lumea in care traiesc, cu atat mai putin de viata ,,cetateneasca”. Ei sunt implicati in viata sociala prin familiile lor, prin grupele de joaca si de invatatura si prin relatii specifice pe care le au cu diferite institutii (scoala, biserica, policlinica,politia, cluburi, organizatii, etc.). Educatia civica explicita vizeaza dobandirea de catre elevi a cunostintelor (concepte, notiuni, date) despre societate, transmiterea valorilor sociale si abilitatea elevilor pentru a se raporta critic la acestea, formarea si dezvoltarea atitudinilor si comportamentelor democratice.

Cadrele didactice, invatatorii ar trebui sa ia in considerare si sa discute cu copiii, in cadrul fiecarei teme abordate, in functie de specificul acesteia, cateva concepte fundamentale ale democratiei. Aceste concepte si valori sunt: autoritatea, puterea, drepturile, indatoririle, responsabilitatile, toleranta, respectul, diversitatea, diferenta, egalitatea, valori, norme, reguli, comunicarea, dreptatea, libertatea, proprietatea, prietenia, spatiul public, spatiul privat.

Invatatoare:Frasinel Ioana
Scoala Gimnaziala „Gheorghe Savinescu”Cracaoani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *