Educatia pentru mediu, intre teorie si practica

Activit??i de educa?ie ecologic? în ?coli din jude?ele Gorj ?i Vâlcea
Educatia pentru mediu, intre teorie si practica
Educatia pentru mediu, intre teorie si practica

Intr-o lume in care resursele naturale se diminueaza, avem nevoie generatii capabile sa rezolve problemele de mediu. Credem ca educatia de succes pentru viitor va fi una ecologica, de cooperare si dezvoltare a spiritului civic.

Patrula ECO Desire face parte din programul national Patrula ECO, coordonat de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie Bucuresti, membru cu drepturi depline in cadrul Fundatiei de Educatie pentru Mediul Inconjurator (FEE), organizatie non-guvernamentala si non-profit, cu sediul operational in Danemarca.

Suntem o echipa de voluntari care doreste sa atraga atentia asupra problemelor de mediu, propunand solutii pentru schimbarea in bine a mediului inconjurator. Creata cu un an in urma, pornind la drum cu pasi mici, dar siguri, elevii colegiului s-au remarcat la nivel national prin activitatile derulate, obtinand premii si distinctii. S-a dorit sporirea numarului membrilor echipei, astfel ca celor 50 de voluntari activi ai patrulei li s-au alaturat alti elevi dornici de a pune in aplicare cunostintele teoretice si a-si dezvolta atitudini pozitive fata de mediul inconjurator. Suntem acum 400 de voluntari implicati in actiuni ecologice. O impune si traditia specificului colegiului: protectia mediului.

Actiunile nu ar fi avut succesul si impactul dorit daca elevii patrulei, coordonati de prof. Gabriela Budeanu, Sandru Claudia si Mironescu Alina, nu ar fi avut sprijinul dlui director, prof. Gabriel Matei, care a incurajat fiecare pas al nostru, fiecare actiune intreprinsa. Si nu trebuie uitat ca prin intermediul dnei Hortensia Dascalu, reprezentanta a Asociatiei Parintilor ,,Generatii pentru Generatii” a Colegiului ,,Vasile Lovinescu” Falticeni, am avut sprijinul material necesar derularii proiectului.

Dezvoltam parteneriate cu institutiile interesate, considerand ca dialogul si cooperarea sunt cele mai bune metode de rezolvare a dificultatilor, motiv pentru care am acordat o importanta deosebita partenerilor care au asigurat succesul activitatilor noastre. Ca atare, am derulat pe mai departe legatura creata intre elevii nostri si Politia Municipiului Falticeni prin intermediul dlui comandant Nichitoi Ioan, om deschis cooperarii si implicarii in actiuni menite sa dezvolte raporturi pozitive pentru ambele tabere.

„Luna Padurii” a fost marcata ca activitate de educatie pentru mediu de elevii Colegiului ,,Vasile Lovinescu” Falticeni, membri ai proiectului national ECO Desire, prin campania de plantare desfasurata la Ocolul Silvic Rasca, Falticeni. Elevii, insotiti de ofiteri de politie si jandarmi pentru a asigura paza si protectia, de profesorii voluntari si parteneri ai proiectului, Gabriel Matei, Melniciuc Antoneta, Faina Gabriela, Spoiala Loredana, Gramada Elena, coordonati de subsemnata, au deschis calea activitatii, asa cum fac de fiecare data, cu voie buna si dorinta de afirmare. Iar vremea a tinut cu noi: zi insorita, prielnica unei drumetii.

Prin intermediul dlui comandant al Politiei Municipiului Falticeni, Nichitoi Ioan, elevilor li s-a inlesnit derularea activitatii prevazute in calendarul proiectului, ei beneficiind de transport si inlesnirea legaturii cu Ocolul Silvic Rasca.

Activitatea de plantare a avut intregul sprijin al inginerilor padurari, acestia fiind atenti la fiecare detaliu, asigurandu-se ca fiecare elev a inteles importanta actiunii, scopul si necesitatea acesteia. Li s-a explicat elevilor ce inseamna sa plantezi un copac, cum trebuie procedat, cum trebuie verificat daca s-a plantat corect un puiet, care sunt urmarile unei plantari incorecte. Inginerii specialisti au realizat o scurta instruire privind normele de protectia muncii si s-a initiat activitatea prin munca pe echipe, desfasurata sub forma unei intreceri: cei mai multi puieti plantati si cea mai buna plantare. Avand acest imbold, cei 50 de elevi ai colegiului, reprezentanti ai proiectului, s-au intrecut in a-si arata maiestria si priceperea. Au fost plantati 1300 de puieti de brad si molid pe raza cantonului Ocolului Silvic Rasca.

Activitatea se inscrie in calendarul proiectului ca fiind destinata „Lunii Padurii” si s-a desfasurat in data de 27 martie a.c.

Multumim pentru sprijinul acordat de institutiile partenere care au inteles importanta unor astfel de proiecte si speram ca actiunile sa nu se opreasca aici.

Calitatea mediului reprezinta un parteneriat intre scoala si comunitatea locala, pentru atingerea obiectivelor comune de mediu si dezvoltarea constiintei sociale si ecologice a cetatenilor, in scopul crearii unei societati mai durabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *