Educatie ecologica in stil american pentru tineri

    Administratia Parcului Natural Lunca Muresului din Arad va preda lectii de educatie ecologica dupa model american. La inceputul lunii septembrie se va implementa un proiect in colaborare cu organizatia guvernamentala americana Peace Corps. Activitatile se vor desfasura in Padurea Ceala, din cadrul parcului, si vor avea drept scop dezvoltarea abilitatilor, cum ar fi comunicarea, responsabilizarea, munca in echipa, respectul, increderea in sine si in cei din jur.

    Potrivit ing. Ovidiu Parv, seful Administratiei Parcului Natural Lunca Muresului, proiectul se doreste a fi un mijloc de a atrage tinerii in programele de educatie ecologica. „Pe o suprafata de aproximativ 700 de metri patrati, s-au realizat mai multe amenajari din funie si lemn menite sa completeze programele de educatie ecologica oferite de administratia parcului.

    Desi este o activitate mai putin cunoscuta la noi, terenul -Low Ropes- este extrem de apreciat, in special in Statele Unite ale Americii, si presupune amenajari din funie si lemn, incluzand obstacole, traversari pe funie intre arbori, piloni de echilibru”, ne-a declarat Ovidiu Parv. Conceperea si implementarea proiectului se datoreaza in mare masura voluntarului american John Thomson din partea organizatiei guvernamentale americane Peace Corps, care lucreaza pentru Administratia Parcului Natural Lunca Muresului de aproximativ opt luni. Bugetul proiectului este de aproximativ 6.000 dolari si a fost finantat in proportie de 75 la suta de organizatia Peace Corps, iar cofinantarea de 25 la suta a venit din partea Directiei Silvice Arad.

    Deoarece supravegherea si planificarea unui concurs pe terenul „Low Ropes” presupune anumite cunostinte si abilitati, la inceputul lunii septembrie va fi organizat un curs de pregatire a instructorilor „Low Ropes Course”. Cursul va dura patru zile, iar lectorii vor fi membrii organizatiei in domeniul educatiei in natura „Outward Bound”. Terenul „Low Ropes” este destinat, in primul rand, elevilor si tinerilor care participa la programele educationale. Amenajarile terenului sunt astfel amplasate incat sa constituie un circuit pe care echipele participante il pot parcurge contracronometru, concurand intre ele. Organizarea unui concurs pe terenul de „Low Ropes” deschide oportunitatea perfecta pentru transmiterea si asimilarea unor mesaje educationale de protectie a mediului. (Paula Bulzan)

    Sursa: Adevarul

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *