Elevii doljeni, trimisi in misiune ecologica

Elevii catorva scoli si licee craiovene au participat sambata la un concurs inedit. 24 de copii de la sase unitati de invatamant din Banie s-au intrecut, in mijlocul naturii, in competitia pe teme de biologie, ecologie si protectia mediului intitulata “Genesis”.

Acesta este singurul concurs de gen din oras, el ajungand deja la cea de-a doua editie si bucurand-se, la fel ca si anul trecut, de aprecierea concurentilor de la gimnaziu si liceu.

In sprijinul naturii

Echipajele, formate din cate patru tineri, doua fete si doi baieti, au avut de gasit indiciile din trei locuri ale orasului stabilite de organizatori: parcurile “Romanescu”, “Cornitoiu” si gradina botanica. Astfel, copiii au alergat pe trasee definite de organizatori si sub supravegherea acestora, pentru a gasi plicurile cu sarcinile stabilite: impartirea de pliante informative despre concurs, masuratori etc. “Sunt sase echipaje, trei de gimnaziu, trei de liceu, cu 24 de copii in total. E cea de-a doua editie a concursului si contine numai o proba practica, pe teme ecologice, in care elevii au avut de gasit indicii in cele trei locatii”, ne-a explicat Carmen Ciuculescu, organizator.

Concursul a cuprins, de altfel, in cadrul probei practice si o activitate de orientare turistica, iar in timpul competitiei au trebuit sa respecte cateva reguli clare: sa nu calce iarba si sa circule numai cu mijloacele de transport in comun, nicidecum cu taxi, sub privirile observatorilor. “E o competitie ecologica, iar copiii au avut de respectat regulile ecologice”, a spus Atia Fodor, organizator.

Diametrul, confundat cu inaltimea

In cadrul competitiei, pusi in fata unei mici testari de cultura generala, unii elevi s-au dat pe brazda in privinta cunostintelor lor.

Una dintre probe, indeplinirea sarcinilor scrise intr-un plic pe care acestia trebuia sa il gaseasca, le solicita participantilor sa afle diametrul cupolei foisorului din parcul “Nicolae Romanescu”. Inarmati cu rulete, componentii unuia dintre echipaje s-au apucat sa masoare inaltimea cupolei.

“Altii au spus ca nu pot ei sa masoare diametrul cupolei, ca au ruletele prea mici. Au crezut ca diametrul e, de fapt, inaltimea cupolei. Elevi de liceu si nu stiu ce inseamna diametru!!!” – ne-a dezvaluit, dezamagit, unul dintre observatori.

Insa acelasi personaj a dat dovada ca nici el nu sta prea bine la matematica atunci cand a ras pentru ca unii dintre copii s-au apucat sa infasoare zidul cupolei cu ruleta, considerand ca ei confunda circumferinta cu diametrul.

Matematica ne spune ca poti calcula diametrul daca stii circumferinta impartind-o apoi la 3,14, adica la Pi.

S-au ingramadit pe scaune

“Regula a fost ca toti participantii sa se deplaseze in cele trei locuri cu autobuzul, nu cu taxiul, pentru ca unii poate ca nu au bani indeajuns de multi pentru acest mijloc de transport in comun. In autobuz insa nu s-au comportat prea bine, pentru ca tipau si nu au cedat locurile pe care stateau oamenilor mai in varsta”, a declarat unul dintre observatori.

Sportivii au iesit primii

La finalul competitiei, castigatoare la gimnaziu a fost declarata echipa Scolii Nr. 2 “Traian” Craiova, in timp ce, la liceu, pe primul loc s-au clasat componentii echipei de la “Petrache Triscu”. Anul viitor, se doreste sa se organizeze o noua editie a concursului “Genesis”, la care sa participe castigatorii primelor doua editii.

Sursa: Editie Speciala

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente