Eliberarea primilor zimbri in salbaticie: ”Si braconierii vor fi mandri sa ii ocroteasca”

Eliberarea primilor zimbri în s?lb?ticie: ” ?i braconierii vor fi mândri s? îi ocroteasc?”
Eliberarea primilor zimbri in salbaticie: ” Si braconierii vor fi mandri sa ii ocroteasca”
Eliberarea primilor zimbri in salbaticie: ” Si braconierii vor fi mandri sa ii ocroteasca”

Primii zimbri care vor trai in salbaticie in Muntii Tarcu (Caras Severin) au ajuns sambata in locatie. Padurarii sunt optimisti, si cred ca acestia nu vor fi braconati. Preventiv, au chemat un preot sa binecuvanteze animalele, inainte sa fie eliberate din camionul cu care au fost transportati. Zimbrii provin din cateva rezervatii din Europa si azi au fost lasati in salbaticie in Banat, in cadrul unui proiect al Rewilding Europe si WWF-Romania care vor sa repopuleze zona cu cele mai mari mamifere terestre de pe continent.

17 mai, dimineata. Comunitatea din Armenis e cu sufletul la gura. Un numar de 17 de zimbri (Bison bonasus) au ajuns deja in Caras Severin, dupa Armenis, in zona Magura – Plopu. Ei provin din centre de reproducere din Europa. Peste vara, alte 10 exemplare li se vor alatura in aceeasi zona, care ulterior acestui demers va fi supusa unui proces de resalbaticire. ”Acesta este cel mai mare transport si cel mai important fenomen de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodata in Europa”, spune Adrian Hagatis, manager de proiect.

Dupa multe ore de asteptare a animalelor, undeva dupa ora 14,00 a ajuns primul TIR cu zimbri. Remorca e impinsa de un utilaj spre zona de eliberare. Peste 100 de sateni asista impacientati. Plus tot atatia jurnalisti din zona, din tara si din alte tari ale Europei. Comunitatea a invitat un preot, ca sa spuna o rugaciune speciala pentu ele, cu credinta ca acest lucru le va feri de rele. Prezenta preotului ii incita pe jurnalistii si invitatii straini. Un jurnalist de la un ziar englezesc e primul care il abordeaza. Pur si simplu nu pot intelege ce are a face omul bisericii cu asta. Strainii. Preotul din Armenis este emotionat. O recunoaste de-a dreptul. A venit in sutana, cu manunchiul de busuioc, si aghiazma, sa sfinteasca zimbrii. ”Voi binecuvanta animalele. Voi face o rugaciune speciala, pentru sanatatea lor, ca sa reziste in salbaticie. Este prima data cand sunt solicitat sa spun aceastp binecuvantare pentru animalele salbatice, am mari emotii. Pana acum am mai binecuvantat doar animalele din gospodariile oamenilor, si oile”, ne spune parohul Matei Cristian Vulpes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *