Upcycling in constructii

Upcycling* în construc?ii

« Principala concluzie trasa dupa Ecobuild – 2013, cu care au fost solidari cei mai experimentati specialisti: piata infrastructurii ecologice este in crestere, ceea ce nu poate sa nu ne bucure. In centrul atentiei – utilizarea sporita a materialelor de constructie ecologice.  »

Va oferim Top 5 optiuni de constructii verzi, folosind creativitatea fara limite si in acelasi timp manifestand o grija pentru natura. Exemple reprezentative sunt o ilustrare grafica a modului in care deseurile pot deveni resurse. De exemplu, resurse pentru a construi o locuinta!

1 . Case din sticle au incetat sa mai fie ceva extraordinar. Exista case din sticle in Rusia, de exemplu, in Samara si Ufa. Dar locuitorii din Thailanda au mers chiar mai departe: ei au construit din sticle de bere un templu budist. Nimeni nu stie cine s-a priceput  sa utilizeze acest material netraditional pentru constructia lacasului sfant, dar ideea a fost pusa in aplicare rapid si s-a dovedit a fi una de succes. Mai multe mii de sticle cu capace au fost folosite in constructia templului, zidurile exterioare au fost montate din sticle maro si verzi, pentru a da aspectul original  templului, iar capacele au fost folosite pentru a forma un mozaic neobisnuit in interiorul cladirii. Probabil ca in asa mod calugarii au dovedit ca chiar si gunoiul poate fi folosit pentru a crea lucruri frumoase si confortabile.

Upcycling* in constructii
Upcycling* in constructii

2 . Casa din bani este, probabil, investitia cea mai originala. Artistul sarac de la Dublin a folosit pentru finisaj bancnotele vechi, debitate de la banca din cauza uzurii lor. El a facut surcele din bani pe care apoi a compactat, transformand masa obtinuta  intr-un fel de Papier maché.  Cu acest material el a finisat peretii din apartament pe care l-a amenajat intr-un birou abandonat de un cartier de la Dublin. Frank Buckley, anume asa se numeste originalul, vede o mare semnificatie filozofica in astfel de investitii. Apartamentul a iesit confortabil si cald, in el artistul se simte un miliardar adevarat.

Upcycling* in constructii
Upcycling* in constructii

3 . O casa din anvelope si alte resturi a construit in Montana renumitul arhitect american Michael Reynolds, cunoscut ca celebrul luptator cu gunoi. Materialul de baza pentru constructie au devenit anvelopele vechi, dar in santier el a folosit de toate: cutii de bere, sticle, cutii simple. Totul in aceasta casa este ecologic. Pe acoperis sunt montate panouri solare, apa de ploaie este colectata si folosita  pentru nevoile casei, iar becurile folosite sunt doar eficiente energetic.

Upcycling* in constructii
Upcycling* in constructii

4 . Primul a construit casa din Lego jurnalistul britanic James May. Pentru a realiza aceasta casa uimitoare el a folosit 816 milioane de piese Lego si o suma mare de bani, se vede ca o dragoste pentru jocuri cu Lego, nerealizata in copilarie, l-a impins la acest experiment neobisnuit. Cel mai probabil, casa nu este potrivita pentru viata, dar a adus o mare placere creatorului sau in timpul procesului de constructie.

Upcycling* in constructii
Upcycling* in constructii

5 . In partea de est a Londrei oamenii folosesc containere de transport maritim si le transforma in spatii de locuit. Compania de constructii Gestionarea spatiului urban a echipat mai mult de 15 de astfel de case.

*Daca reciclarea insemna reutilizarea materialelor in cadrul altui proces de productie, termenul actual upcycling se refera la procesul de conversie a materialelor uzate sau a ¬produselor nefolositoare in materiale noi, componente pentru produse noi si chiar produse de calitate superioara, mediul inconjurator fiind astfel protejat mai bine, totul datorandu-se ¬inovatiei si creativitatii (trad).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *