Elicopterele SUA, in instanta pentru zgomot

Japonezii vor primi despagubiri in valoare de 1,35 milioane dolari, pentru zgomotul produs de o baza aeriana amplasata in sudul insulei Okinawa.

Cei 396 de reclamanti s-au adresat unei instante de judecata din Naha, capitala districtului japonez Okinawa, plangandu-se de perturbatiile sonore ce provin de la elicopterele americanilor de pe aeroportul militar Futenma Air Station.

„Zgomotul ne stanjeneste conversatia, tulbura in permanenta receptionarea emisiunilor televizate si nu ne lasa sa dormim”, sustin cei 396 de petitionari care locuiesc in apropierea aeroportului cu pricina, informeaza Agentia France Press.

Unii dintre reclamanti sustin ca au inceput sa aiba tulburari emotionale cauzate de frica si insecuritate, iar bubuiturile care se aud aproape in permanenta ii fac sa-si piarda de multe ori controlul.

Guvernul nipon, in incurcatura

Tribunalul le-a dat dreptate locuitorilor si a decis ca, din vina unitatii militare americane, guvernul trebuie sa plateasca 1,3 milioane de dolari despagubiri celor 396 de petitionari.

Guvernul de la Tokyo a recunoscut ca petitionarii au dreptate si se afla, intr-adevar, intr-o situatie dificila. Tribunalul l-a gasit vinovat pentru ca a refuzat sa ia masuri de reducere a zgomotului, prin impunerea unor ore adecvate de decolare si aterizare pentru elicopterele americane.

Oficialii japonezi sustin ca nu ar exista o legatura directa intre afectiunile pe care le acuza reclamantii si intensitatea undelor sonore. Okinawa este un arhipelag care se afla intre Oceanul Pacific si Marea Chinei Orientale, iar climatul subtropical de aici este ideal pentru turism.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *