Inca de la inceputurile existentei, oamenii au folosit si invocat energia soarelui. Scrierile stravechi atesta faptul ca, cu 5000 de ani inainte de era noastra vechii egipteni venerau soarele, Ra, considerat primul mare rege al Egiptului. In Mesopotamia zeul-soare Shamash era considerat ca fiind dreptatea, justitia. In Grecia existau doua mari zeitati solare Apollo si Helios. Influenta soarelui apare si in alte religii cum sunt – zoroastrianism, mithraism, hinduism, budism, druizii din Anglia, aztecii din mexic, incasii din Peru si numeroase triburi native din America de Nord.
Astazi stim despre soare ca este steaua cea mai apropiata noua, fara de care viata nu ar exista pe planeta noastra. Ne folosim de energia sa in fiecare zi in diverse moduri. Cand ne punem rufele la uscat afara nu facem altceva decat sa ne folosim tot de energia calorica a soarelui. Plantele utilizeaza de asemenea energia soarelui. Lumina soarelui se regaseste inmagazinata in plante de mii de ani. Soarele si alte corpuri ceresti sunt indirect responsabile pentru intreaga energie de pe pamant. Chiar si energia nucleara isi are sorginte solara pentru ca atomii de Uraniu folositi pentru a produce energie nucleara au fost creati de Nova, o stea care a explodat in spatiul extraatmosferic, conform specialistilor.
Apa calda solara
Inca din 1980 in SUA se utilizau incalzitoare de apa solare. Acestea s-au dovedit a fi un mare pas inainte fata de cele pe carbune sau lemn. In 1987 30% din casele din Pasadena, la est de Los Angeles erau echipate cu incalzitoare de apa solare. O data cu imbunatatirea sistemelor mecanice sistemele solare au ajuns sa fie folosite in Arizona, Florida si alte state americane. In prezent dupa o perioada de regres incalzitoarele de apa solare au revenit. In California exista in prezent peste o jumatate de million de incalzitoare de apa solare. In prezent sunt folosite si pentru incalzirea apei in piscine.
Electricitate termo-solara
Energia solara poate fi utilizata si pentru crearea de energie electrica. In prezent exista centrale energetice solare in desertul Mojave din California care utilizeaza o oglinda mare curbata pentru a focaliza lumina soarelui si a o directiona intr-o teava de dedesuptul parabolei. Aceasta se incalzeste astfel incat transforma apa din ea in abur, care la randul lui este preluat de niste turbine si transformat in energie electrica In desertul Mojave din California exista randuri uriase de asemenea oglinzi asezate in ceea ce se numesc „centrale de energie termo-solare” care produc si furnizeaza energie electrica pentru peste 350.000 de locuinte. Singura problema cu energia solara este ca ea se poate extrage doar cand soarele straluceste prin urmare in timpul noptii sau cand cerul este noros aceste centrale nu functioneaza.
Unele asemenea centrale au caracter hibrid in sensul ca in timpul zilei uzeaza energia soarelui si in rest gaz pentru a incalzi apa astfel incat sa existe un flux continuu de productie de electricitate. Un alt gen de centrala producatoare de energie electrica baza pe cea solara este asa-numita centrala turn energetic. Aceasta functioneaza pe principii similar cu cea anterioara dar presupune utilizarea a 1.800 de oglinzi care concentreaza razele soarelui fiind situate impejurul centralei turn. Oglinzile se numesc heliostati si se afla in miscare continua cautand razele soarelui. Aceste raze astfel captate de cele peste 1000 de oglinzi sunt redirectionate apoi inspre oglinda centrala aflata in turnul central. Sub aceasta oglinda se gaseste un fluid care este incalzit foarte puternic. Fluidul astfel infierbantat este folosit pentru a aduce apa la fierbere, apoi aburul emanat se intrebuinteaza pentru punerea in miscare a unor turbine conectate si ele la randul lor la generatoare.
Celule solare si energie fotovoltaica
Lumina soarelui poate fi, de asemenea, direct transformata in energie solara prin utilizarea de celule solare. Celulele solare sunt numite celule fotovoltaice. Acestea se gasesc in diverse dispozitive de la calculatoare pana la nave spatiale. Ele au fost prima data dezvoltate pentru a fi utilizate de satelitii Sua in 1950. Ele sunt concepute din silicon, o forma de nisip topita vorbind simplist. Cand soarele loveste celulele solare, se elibereaza electroni care migreaza inspre zonele tratate special. O rupere a balantului electronic se creaza intre zona anterioara si posterioara. Cand cei doi poli anterior si posterior sunt legati printr-un conector se produce un current electric. Aceste celule sunt asezate intr-un modul iar modulele intr-un panou. Acest panou este astfel conceput pentru a urmari razele soarelui intreaga zi. Aceasta forma de energie electrica se produce direc . Ea poate fi utilizata in locuinte private , sedii de firme , pentru punerea in miscare a unor autoturisme etc.
Sursa: Energy Quest