Dupa subminarea proiectului Nabucco, Rusia instituie monopol si asupra gazelor din Turkmenistan. Monopolul rus Gazprom a ajuns la un acord prin care va plati mai mult cu 50% pentru gazele naturale pe care le importa din Turkmenistan.
Rusia obtine in schimb acordul presedintelui turkmen de a construi un gazoduct care rivalizeaza cu proiectul UE-SUA privind o conducta care sa traverseze Marea Caspica, ocolind teritoriul Rusiei in drumul ei spre Europa.
„O intelegere intre Rusia, Turkmenistan si Kazahstan ar ucide ideea conductei transcaspice”, considera atunci Martha Brill Olcott, analist la Fondul Carnegie din Washington. Intelegerea vine la citeva zile de la subminarea de catre Rusia a rutei alternative Nabucco, in urma unui acord cu compania italiana Eni.
Acordul cu Turkmenistanul a fost semnat marti de directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, si prevede majorarea pretului miei de metri cubi de gaze de la 100 la 150 de dolari, incepind din 2008. In acelasi timp, presedintele turkmen Gurbanguli Berdimuhammedov a anuntat ca va lansa constructia unui gazoduct care va urma tarmul Marii Caspice si va transporta gazele din Turkmenistan spre Rusia. Proiectul a fost initiat in luna mai, cind presedintele Vladimir Putin a intreprins o vizita strategica in Turkmenistan si in Kazahstan.
Pe linga limitarea rutelor alternative de transport al hidrocarburilor catre Europa, intelegerea dintre Gazprom si Turkmenistan va duce si la cresterea pretului gazelor. Analistii considera ca Ucraina va fi cea mai afectata, urmind sa plateasca 190 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, fata de 130 in prezent. Pentru statele UE, pretul urmeaza sa creasca de la media actuala de 250 de dolari la 354 de dolari, a apreciat Aleksei Miller.
O ofensiva Gazprom in Turkmenistan este contrazisa de analistii agentiei Stratfor. In calitate de ocupant al locului 5 la rezervele mondiale de gaze naturale, Turkmenistanul nu face decit sa fie deschis cit mai multor oferte, pentru a o alege pe cea mai profitabila. In acest context, proiectele europene de a transporta gazele pe ruta Marea Caspica-Azerbaidjan-Georgia-Turcia, precum si planurile Chinei de a absorbi resursele turkmene ramin valabile.
Rusia are insa avantajul de a detine actuala infrastructura de transport si, o data cu ea, cele 50 de miliarde de metri cubi de gaze exportate de Turkmenistan, suficient pentru a satisface necesarul anual al Frantei.
Sursa: Acasa