Ialomita se redreseaza economic cu ajutorul investitorilor din afara. Majoritatea afacerilor straine demarate in judet au ca obiect de activitate producerea de energie regenerabila. Desi firmele sint mai putin cunoscute, capitalul pe care acestea l-au investit in Ialomita este de 20 milioane de euro… Oficialii din administratia judeteana au deja un plan de atragere a cit mai multor investitori straini. «Facilitatile pe care le punem la dispozitia strainilor sint multiple…» a declarat Ioan Martin, vicepresedintele Consiliului Judetean Ialomita.
Energie regenerabila adusa din Vest
Aflate abia la inceput, investitiile straine demarate in judetul Ialomita par destul de promitatoare. Primii care si-au facut curaj sa vina la noi in judet sint producatorii de energie regenerabila… De exemplu, un intreprinzator din Spania a primit deja autorizatia de constructie pentru un parc eolian de 58 MW pe care intentioneaza sa-l infiinteze la Gheorghe Doja. O firma din Danemarca va construi la Giurgeni parcul fotovoltaic de 8 MW ce va asigura energia electrica pentru Consiliul Judetean Ialomita, Spitalul Judetean Ialomita, precum si alte citeva institutii publice… Tot la Giurgeni, un alt investitor spaniol va construi un parc eolian cu o capacitate de 300 MW.
«Trebuie sa fim foarte optimisti si, in acelasi timp, sa fim perseverenti sa ne promovam. Partea de promovare a facilitatilor economice trebuie sa fie continue si sa ne zbatem pentru Ialomita…» ne-a declarat Ioan Martin, vicepresedintele Consiliului Judetean Ialomita.
Facilitatile de care beneficiaza autoritatile locale sint multiple: o contributie sigura la buget, precum si locuri de munca pentru localnici… «Ginditi-va ca numai autorizatia de constructie a investitorului de la Gheorghe Doja a costat 300000 lei. Inseamna valoarea sumelor colectate din taxe si impozite intr-un an…» adauga Ioan Martin.
Firmele straine beneficiaza, la rindul lor, de reduceri la plata taxelor de concesiune sau ale impozitelor locale…
Investitorii germani, asteptati in Ialomita
Planurile oficialilor din administratia judeteana de a atrage investitorii straini sint multiple. In urma cu o saptamina, prin intermediul Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana, la Slobozia au venit citiva administratori germani ai unor firme specializate in colectarea deseurilor care doresc sa investeasca in Ialomita. Initiativa de extindere a activitatii societatilor prezente la Slobozia face parte dintr-un proiect finantat de Ministerul Federal al Economiei si Tehnologiei din Germania, ce are ca scop promovarea companiilor germane in domeniul managementului deseurilor. La intilnirea oficialilor judeteni cu delegatia straina au participat si reprezentantii mai multor firme ialomitene, specializate in domeniul gestionarii deseurilor. «Firmele germane au prezentat la Slobozia tehnologii referitoare la colectarea deseurilor, sortarea si reciclarea deseurilor, tehnologii de epurare a levigatului din gropile de gunoi… Am discutat deja posibile oportunitati, a fost un prim contact promitator» ne-a mai declarat Ioan Martin, vicepresedintele Consiliului Judetean Ialomita.
Zona propice investitiilor straine
«Judetul Ialomita este avantajat fata de celelalte judete din tara deoarece se afla intr-o regiune cu aglomerare urbana mare, de peste 7 milioane de locuitori… Avem deschidere la mare si catre Capitala, lucru pe care investitorii straini il cauta. Mai mult, avem taxe si impozite locale mici, ceea ce inseamna costuri mici…» explica Ioan Martin care sint avantajele pentru care investitorii straini ar trebui sa-si deschida afaceri in Ialomita. Mai mult, o intilnire, similara celei de saptamina trecuta cu delegatia germana, se va desfasura in cel mai scurt timp cu alte delegatii straine din Israel si Coreea.
«Ne-am gindit sa atragem in Slobozia si Ialomita investitori din afara spatiului comunitar, pentru ca acestia vor avea multe beneficii. Daca si-ar deschide o baza de productie la noi, vor fi scutiti de plata multor taxe si impozite care li se impun tuturor ex-comunitarilor…» a completat Ioan Martin.