Eolica, partener al Iberdrola, intra in scandalul de la Cogealac si cere un referendum in comuna

Firma Eolica Dobrogea, care dezvolta parcul eolian achizitionat de Iberdrola in Cogealac, concurand astfel cu grupul CEZ, va cere primariei comunei sa organizeze un referendum prin care membrii comunitatii locale sa stabileasca modul in care va fi utilizat potentialul energetic al zonei.Eolica

„SC Eolica Dobrogea SRL dezvolta centrale energetice eoliene cu o capacitate de 1.500 MW in comunele Corbu, Sacele, Istria, Mihai Viteazu, Cogealac, Mihai Kogalniceanu din judetul Constanta si comunele Baia, Beidaud si Casimcea din judetul Tulcea. Proiectul acestei dezvoltari energetice este printre cele mai mari proiecte de centrale energetice eoliene din lume”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Reprezentantii Eolica spun ca au parcurs toate etapele prevazute de legislatia in vigoare si a obtinut aprobarea Studiului de Solutie pentru conectarea la reteaua electrica de transport pentru 1.500 MW, Avizul Tehnic de Racordare pentru 600 MW si avizarea Proiectului Tehnic al Statiei electrice de transformare 220/400 kV Extindere Tariverde de catre Transelectrica.

De asemenea, Eolica Dobrogea a depus recent documentatiile tehnice pentru avizarea fazei a doua de dezvoltare de 600 MW, precum si pentru incheierea Contractului de Racordare la sistemul energetic.

Eolica Dobrogea se declara „dedicata colaborarii cu primariile, consiliile si comunitatile locale in asigurararea unei dezvoltari durabile si sustenabile”, prin plata taxelor de autorizare la bugetele locale, imbunatatirea infrastructurii de drumuri comunale, crearea de noi locuri de munca si utilizarea resurselor locale.

„In acest context, SC Eolica Dobrogea SRL va solicita Primariei Cogealac si Consiliului Local organizarea unui referendum local in care toti membrii comunitatii sa decida in cunostinta de cauza si in mod direct cum va fi folosit potentialul energetic eolian al teritoriului administrativ al comunei lor si cum vor fi folosite cele aproximativ 3,5 milioane de euro venituri la bugetul local. Eolica Dobrogea va continua eforturile pentru identificarea unei solutii tehnice comune exprimate intr-un singur Plan Urbanistic Zonal care sa fie aprobat in conditii de legalitate de catre autoritatile locale si care sa permita atat dezvoltarea intereselor legitime de afaceri proprii, cat si generarea de beneficii tangibile in viata comunitatii locale, in viata fiecarui locuitor al comunei Cogealac”, se mai arata in comunicat.

Firma apreciaza ca evenimentele de la Cogealac sunt urmarea unei situatii conflictuale latente care dateaza din anul 2007 si care a condus la „tensiuni intracomunitare intre fermieri si proprietarii de animale, intre proprietarii de terenuri, intre diferiti contractori si subcontractori, intre membrii Consiliului Local”, paralizand astfel dezvoltarea proiectelor comunitatilor locale.

Cinci persoane au fost impuscate cu gloante de cauciuc, luni, la Cogealac, in urma unui conflict intre primar si localnici, pe de o parte, si angajatii unei firme de paza angajata de CEZ pentru paza parcului eolian dezvoltat de companie in zona, pe de alta parte.

Procurorii sustin ca primarul din Cogealac, Hristu Cati, a instigat localnicii sa intervina pentru a determina CEZ sa renunte la parcul eolian, intrucat edilul si Consiliul Local agreau alta firma, Eolica Dobrogea, pentru acest obiectiv, edilul platind oameni pentru miting.

Primarul si alte cinci persoane implicate in scandal au fost retinute, aseara, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului Tribunalului Constanta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *