Eolienele de pe litoral au „inghitit” afacerile nucleare

Enel a investit 250 mil. euro in eoliene pe plan local anul trecut
Eolienele de pe litoral au „inghitit" afacerile nucleare

Sfarsitul lui 2011 aduce noi vesti pe piata constanteana a energiilor regenerabile. Dupa doi ani de investitii majore in centralele eoliene, Asociatia Romana pentru Energie Eoliana a anuntat pentru sfarsitul acestui an o intensificare fara precedent a banilor pariati in acest domeniu.

Potrivit AREE, sectorul eolian are in prezent un potential de investitii de peste cinci miliarde de euro pana in 2013. In total vor fi instalati 3.000 de MW si vor fi create peste 6.000 de noi locuri de munca. In aceste conditii, acest sector a depasit din punct de vedere al investitiilor domeniul nuclear, unde constructia reactoarelor 3 si 4 a fost estimata la patru miliarde de euro, iar in prezent programul nuclear se afla in impas dupa retragerea investitorilor privati. Estimarile AREE vin pe fondul in care, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, pana in acest moment la nivel national au fost depuse 52 de dosare de acreditare pentru majorarea numarului de certificate verzi iar interesul investitorilor pentru aceasta schema de sprijin de stat a dezvoltatorii eolieni este in continua crestere.

Constanta, lider national

Cei mai importanti beneficiari ai certificatelor verzi sunt din judetul Constanta, unde, de alt­fel, se deruleaza si cele mai mari investitii in energia regenerabila. Cel mai mare producator de energie verde, CEZ Romania, a castigat in primele sapte luni ale acestui an 20,6 milioane de euro din vanzarea certificatelor verzi. Parcul pe care il opereaza cehii se afla la Fantanele, are o putere instalata de 337,5 MW iar reprezentantii CEZ se asteapta la o productie de trei ori mai mare in acest an comparativ cu 2010, atunci cand parcul a generat 0,3 TWh. Un alt operator eolian de la malul marii, EDP Renovaveis, a incasat in vara acestui an aproximativ sapte milioane de euro pentru 125.859 de certificate verzi. Reamintim ca Guvernul a aprobat recent o ordonanta de urgenta care majoreaza subventiile acordate producatorilor de energie regenerabila. Pana acum, toti producatorii de energie regenerabila primeau cate un certificat verde pentru fiecare MWh de energie livrat in retea. Prin noua legislatie, producatorii de energie primesc mai multe certificate, in functie de tehnologia folosita. Investitorii in sectorul eolian vor beneficia de doua certificate verzi pana in 2017, dupa care vor primi un astfel de document pentru un MWh. Pretul unui certificat este intre 27 si 55 de euro, iar in primii ani, ca urmare a numarului mic de producatori de energie verde, se estimeaza ca certificatele vor fi tranzactionate la pretul maxim.

Nucleara pierde teren

Daca ne raportam la programul de investitii al companiei de stat Nuclearelectrica, care administreaza celelalte doua reactoare nucleare aflate in functiune la Cernavoda, „valul” de investitii eoliene are o valoare imensa. Nuclearelectrica a anuntat ca va investi 50 de milioane de euro in 2011 si 2012, pentru sporirea securitatii nucleare, suma de 500 de ori mai mica decat volumul total estimat al proiectelor eoliene. De altfel, compania care administreaza reactoarele nucleare si-a redus substantial profitul. In 2010 profitul net al Nuclearelectrica a scazut cu peste 67%, pana la nivelul de 16,09 milioane lei. In 2009, compania a avut un profit net de aproape 50 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare publicate pe site-ul Fondului Proprietatea, actionar minoritar al Nuclearelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *