Europarlamentarii au votat interzicerea ceanurilor in UE

  0
  313

  Parlamentul European reunit in sedinta plenara, la Bruxelles, a adoptat Rezolutia privind interzicerea folosirii tehnologiilor pe baza de cianuri in mineritul din Uniunea Europeana. Deciza ar putea stopa proiectul de la Rosia Montana.europarlamentarii

  Parlamentul invita Comisia „sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluare normala a impactului”.

  In plus, Comisia si statele membre nu ar trebui „sa sustina, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE pana cand se va aplica interdictia generala si nici sa nu sustina astfel de proiecte in tari terte”.

  „Rezolutia adoptata astazi este un semnal extrem de puternic transmis de Parlamentul European in legatura cu modul in care trebuie sa se faca mineritul in Europa si, in viitor, in lume. Pentru ca exista posibilitati alternative de a face minerit fara a utiliza cianura, o substanta extrem de vatamatoare nu numai pe termen scurt, ci mai ales pe termen lung”, a declarat eurodeputata PNL Renate Weber, initiatoare din partea grupului ALDE a motiunii de rezolutie.

  Proiectul Rosia Montana incotro?

  In ceea ce priveste Romania, deputata PNL spera ca aceasta rezolutie sa aiba impactul necesar:

  „Dat fiind ca textul rezolutiei cere Comisiei si tuturor statelor membre este sa nu sprijine niciun proiect pe baza de cianuri, Guvernul Romaniei trebuie sa inteleaga ca mesajul acesta il priveste direct si ca eforturile pe care le face acum, intr-un mod accelerat si disperat, de a implementa proiectul minier de la Rosia Montana, trebuie sa inceteze. Orice guvern responsabil trebuie sa tina cont de recomandarea transmisa astazi prin votul dat in Parlamentul European!”, se arata in comunicatul trimis de eurodeputata PNL.

  Sursa: Evenimentul Zilei

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.