Europarlamentarii cer protectie pentru paduri

Magor Csibi si Cristian Busoi au solicitat Comisiei Europene sa ia masuri dure impotriva traficantilor de cherestea.

Mai multi europarlamentari, printre care si romanii Magor Csibi si Cristian Busoi, au cerut Parlamentului European sa combata exploatarea ilegala de cherestea de pe piata europeana. Printr-o declaratie scrisa, parlamentarii solicita Comisiei Europene sa interzica comercializarea pe piata Uniunii Europene a lemnului si produselor din lemn provenite din exploatari forestiere ilegale.

Declaratia abordeaza problema defrisarilor care au atins o cota alarmanta la nivel global, de 13 milioane de hectare pe an, si reprezinta a treia sursa de gaze cu efect de sera. Fenomenul este in stransa corelatie cu taierile abuzive de paduri si traficul ilicit de lemn si produse din lemn in cadrul Uniunii Europene. Chiar daca defrisarile ilegale sunt asociate frecvent cu tarile tropicale, taierile abuzive de paduri sunt raspandite si in noile state membre, precum Estonia, Slovacia, Romania sau Bulgaria.

Sunt necesare 394 de semnaturi

„Chiar daca situatia defrisarilor ilegale in Romania s-a imbunatatit in ultimii ani, inca sunt foarte multe de facut pentru protejarea padurilor existente si pentru reimpadurirea portiunilor distruse.

Imi incurajez colegii sa sustina declaratia scrisa care promoveaza atat un interes national, cat si unul global”, a spus Magor Csibi.
Parlamentarii europeni spun ca propunerea legislativa trebuie sa contina o definitie standard a taierilor ilegale, reguli care sa acopere toate produsele pe baza de lemn, un sistem de verificare performant, iar responsabilitatea prezentarii dovezii legalitatii lemnului sa apartina companiilor.

Declaratia scrisa este deschisa pentru a fi semnata de catre deputatii europeni pana la data de 7 iulie 2008. Declaratia scrisa trebuie sa intruneasca un numar de 394 de semnaturi pentru a deveni pozitia oficiala a Parlamentului European.

Teleorman si Calarasi, judetele cu cei mai putini copaci

Fondul forestier al Romaniei ocupa o suprafata de aproximativ 6,5 milioane de hectare, din care padurile totalizeaza 6,3 milioane de hectare, iar restul reprezinta terenuri destinate culturilor si drumurilor forestiere.
Problemele cele mai acute pe care le inregistreaza Romania din punctul de vedere al terenurilor impadurite vizeaza, in special, zonele din sudul si estul tarii.

Astfel, judetele cu cele mai mici suprafete impadurite din Romania sunt Calarasi si Teleorman, cu 4,2, respectiv 5%, in conditiile in care media la nivelul tarii este de 26%. Clasamentul judetelor in care suprafata de vegetatie forestiera este redusa continua cu Constanta (5,5%), Braila (5,7%), Ialomita (5,8%), Galati (8,3%) si Olt (9,6%).

La nivel european, Romania se situeaza pe locul al 13-lea, sub media europeana de 29,3% suprafata impadurita. In ceea ce priveste tarile similare ca relief si conditii climatice, situatii superioare celei din Romania se gasesc in Austria, unde suprafata impadurita este de 38%, in Cehia si Slovacia, cu cate 34,7%, si in Bulgaria – 32,5%.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *