Europenii arunca anual 180 kg de mancare pe cap de locuitor

Unilever, în parteneriat cu Grupul Genesis Biopartner, a dat startul transform?rii alimentelor expirate în energie
Europenii arunca anual 180 kg de mancare pe cap de locuitor
Europenii arunca anual 180 kg de mancare pe cap de locuitor

In topul tarilor europene care genereaza cele mai multe deseuri alimentare, Romania se afla pe locul 10 din 27 de tari analizate.

Risipa de alimente, una dintre marile probleme ale lumii moderne in tarile dezvoltate, poate fi redusa cu pana la 60% prin educatie si tehnologie. Astfel, anul 2014 a fost desemnat de Uniunea Europeana drept an al luptei impotriva risipei de alimente, iar pana in 2025 se doreste o reducere cu 50% a deseurilor alimentare.

„Risipa de alimente in Romania este sub nivelul din alte state Occidentale, insa se remarca o crestere a acestui fenomen si pe plan local, ca urmare a modificarilor obiceiurilor de consum”, declara Mioara Bolozan, Marketing Manager Whirlpool Romania. „Aproximativ 42% din risipa de alimente la nivel european este generata de gospodariile individuale.

Cauzele principale ale acestor pierderi sunt planificarea defectuoasa – anumite segmente de populatie supraestimeaza nevoia de consum si cumpara prea multa mancare, mai ales in contexte de tipul aniversari sau sarbatori – si depoziteaza incorect produsele alimentare in frigider si camara.

Pentru ca alimentele sa reziste cat mai mult in frigider trebuie respectati anumiti pasi. In primul rand, frigiderul nu trebuie sa fie prea aglomerat pentru a permite circulatia vaporilor de aer (in caz contrar frigiderul nu va putea raci la parametrii optimi iar mancarea se va deteriora mai rapid). Conservarea alimentelor in conditii optime se poate face pastrand o temperatura constanta de aproximativ 4°C si un nivel adecvat de umiditate (70-85%) in cavitatea frigiderului.

Produsele achizitionate inaintea ultimei sesiuni de cumparaturi nu trebuie sa ramana in spatele rafturilor. Trebuie evitata introducerea in frigider a mancarii gatite atunci cand e calda sau fierbinte, deoarece schimbarea brusca de temperatura va afecta gustul mancarii, dar mai ales va duce la aparitia condensului in frigider. Caldura vasului va radia, determinand condens si alterarea conditiilor de depozitare (alimentele pot mucegai). Congelatorul joaca de asemenea un rol important in a preveni alterarea alimentelor. Doar produsele foarte proaspete trebuie congelate. Continutul natural de apa din alimente se transforma in cristale de gheata, eliminand activitatea bacteriana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *