O echipa de cercetatori din Brazilia a efectuat un studiu pe soareci in care a analizat impactul pe care il are aerul poluat asupra plamanilor, prin efectele sale de inflamatie si stres oxidativ, informeaza revista Medicine & Science in Sports & Exercise.
Studiul a urmarit daca antrenamentul aerobic, cunoscut pentru efectul sau de reducere a inflamatiei si a stresului oxidativ, are rol impotriva efectelor poluarii. Studiul a fost efectuat pe soareci, care au fost expusi unor particule de combustibil evacuate de teava de esapament a unui autobuz. Acestia au fost impartiti in patru grupe: una de control care nu a facut nimic, alta care a alergat de 5 ori pe saptamana, timp de 5 saptamani, un grup care a inhalat particulele de combustibil, dar nu a alergat si un ultim grup care a inhalat particulele de combustibil in timp ce alerga.
La finalul celor 5 saptamani, cercetatorii au masurat nivelul de inflamatie, stres oxidativ si felul in care s-au remodelat plamanii soarecilor. Masura principala a fost cantitatea de oxid nitric exhalata (indicator al nivelului de stres oxidativ si nitric). Rezultatul a aratat ca particulele de combustibil provoaca o crestere semnificativa a oxidului nitric, cu exceptia cazurilor in care soarecii au alergat, cazuri in care nivelul de oxid nitric nu s-a modificat.
Concluzia cercetatorilor este: scaderea nivelului de inflamatie produs de antrenamentul aerobic are un efect de protectie asupra soarecilor expusi particulelor de combustibil, putand astfel diminua efectele pro-inflamatorii ale expunerii cronice la poluarea din aer.