Punerea integrala in aplicare a legislatiei UE in domeniul deseurilor ar aduce economii de 72 de miliarde euro pe an

Punerea integrala in aplicare a legislatiei UE in domeniul deseurilor ar aduce economii de 72 de miliarde euro pe an

Conform unui studiu al Comisiei Europene, punerea integrala in aplicare a legislatiei UE in domeniul deseurilor ar aduce economii de 72 de miliarde euro pe an, ar creste cifra de afaceri anuala a sectorului european de gestionare si reciclare a deseurilor cu 42 de miliarde euro si ar crea peste 400.000 de locuri de munca pana in 2020.

Operatiunile ilegale cu deseuri din statele membre conduc la pierderea unor oportunitati de crestere economica, spun autorii studiului, care adauga ca sporirea eficientei controalelor la nivel national si imbunatatirea cunostintelor privind gestionarea deseurilor ar conduce la progrese majore.

„Trebuie sa privim deseurile ca pe o resursa, iar ingroparea acestei resurse in sol dovedeste o lipsa grava de viziune. Acest raport arata ca gestionarea si reciclarea deseurilor pot avea o contributie importanta lacresterea economica si la crearea de locuri de munca. Daca legislatia existenta ar fi aplicata in mod corespunzator, am putea evita operatiunile de curatare costisitoare si problemele legate de poluare si de sanatate. Si sa nu uitam ca materialele reciclate sunt mai ieftine decat cele noi si ca reduc emisiile de gaze cu efect de sera si dependenta noastra de importuri”, a aratat comisarul european pentru mediu, Janez Potonik

Sectorul UE de gestionare si reciclare a deseurilor este foarte dinamic, insa ofera inca oportunitati economice cu un potential urias de extindere. In 2008, cifra de afaceri de 145 de miliarde euro, inregistrata de acest sector, a reprezentat aproximativ 1% din PIB-ul UE si 2 milioane de locuri de munca. Respectarea politicii UE ar contribui la crearea unui sector cu 2,4 milioane de locuri de munca si o cifra de afaceri anuala totala de 187 de miliarde.

Problema tine mai ales de faptul ca prea multe preturi nu reflecta adevaratul cost al eliminarii produselor; daca ar face-o, s-ar limita din start cantitatea de deseuri. In plus, multe state membre nu au inca infrastructuri adecvate pentru colectarea selectiva, reciclarea si valorificarea deseurilor. Absenta unor mecanisme de control sistematic si de aplicare a legii, alaturi de inexistenta unor date credibile privind gestionarea deseurilor, constituie un obstacol suplimentar.

Patru concluzii

• Studiul concluzioneaza ca trebuie sa fim mai bine informati cu privire la deseuri. Trebuie sa dispunem de date de o calitate mai buna si de o monitorizare sistematica a modului in care legile functioneaza in practica. S-au inregistrat progrese in acest sens, Eurostat infiintand recent un Centru de date privind deseurile.

 

• O utilizare mai eficienta a principiului „poluatorul plateste” si a instrumentelor economice precum cresterea costurilor de eliminare ar contribui la asigurarea respectarii legislatiei si a resurselor financiare necesare pentru gestionarea deseurilor.

• Capacitatile de control si de monitorizare trebuie sa fie consolidate in statele membre. Aceasta ar putea insemna stabilirea unei capacitati de audit la nivelul UE si, eventual, norme comune de control.

• O optiune de consolidare a monitorizarii punerii in aplicare la nivelul UE, relativ eficienta din punctul de vedere al costurilor, ar fi apelarea la expertiza si capacitatile Agentiei Europene de Mediu (AEM). Aceasta optiune ar insemna costuri administrative mai mici comparativ cu crearea unei noi agentii dedicate deseurilor.

Concluziile studiului, care vor fi discutate si analizate de catre Comisia Europeana, vor servi drept baza pentru dezvoltarea unor instrumente juridice si economice echilibrate, precum taxe pentru depozitarea deseurilor sau interdictii de depozitare a deseurilor, extinzand sistemele de responsabilitate a producatorilor si introducand sisteme de plata in functie de deseurile generate („pay as you throw”).

Economia UE foloseste 16 tone de materiale pe persoana pe an, dintre care 6 tone devin deseuri, jumatate dintre acestea ajungand la gropile de gunoi. Multe state membre se bazeaza in principal pe gropile de gunoi ca modalitate preferata de gestionare a deseurilor. Aceasta situatie persista in pofida legislatiei UE existente in domeniul deseurilor si este nesustenabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *