Exista „o probabilitate mare” ca Israelul sa recurga la o interventie militara in primavara impotriva instalatiilor nucleare din Iran

Iranul poate produce patru bombe nucleare, potrivit Israelului

Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, apreciaza ca exista „o probabilitate mare” ca Israelul sa recurga la o interventie militara in primavara impotriva instalatiilor nucleare din Iran. Intervievat de jurnalistii Washington Post cu ocazia unei deplasari la Bruxelles pentru o reuniune ministeriala a tarilor NATO, secretarul american al Apararii nu a vrut sa comenteze un articol pe aceasta tema. „Israelul a declarat ca are in vedere atacuri, noi ne-am exprimat ingrijorarea”, a adaugat el.

Potrivit Washington Post, seful Pentagonului apreciaza ca atacurile israeliene ar putea avea loc in aprilie, mai sau iunie, inainte ca Iranul sa intre „intr-o zona de imunitate” si sa inceapa sa fabrice o bomba nucleara. Panetta a estimat duminica, pentru postul de televiziune CBS, ca Teheranul ar avea nevoie „de aproximativ un an” pentru a produce suficient uraniu imbogatit pentru o bomba atomica si unul sau doi ani pentru a o instala pe un vector, cum ar fi o racheta.

Statele Unite, care sustin ca sanctiunile impotriva Iranului dau rezultate, continua sa privilegieze actiunea diplomatica pentru a convinge Teheranul sa renunte la programul sau nuclear controversat.

Iranul ameninta cu riposta

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat insa ieri ca tara sa va raspunde tuturor amenintarilor militare sau petroliere. „Amenintarile vor fi in dezavantajul celor care le profereaza. Americanii trebuie sa stie, si stiu, ca pe fondul amenintarilor militare si petroliere, avem si noi propriile amenintari care vor fi puse in aplicare”, a declarat Khamenei. „Ne-au amenintat spunandu-ne ca nu este exclusa nicio optiune, dar orice razboi ar fi mai daunator de zece ori pentru Statele Unite”, avertizeaza liderul suprem iranian. (ASIS)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *