Exploatari forestiere ilegale

Padurile apartinand Primariei Ceahlau, din judetul Neamt, au fost jefuite chiar de cei care le pazeau

Un control efectuat de Directia Generala de Control Silvic si Cinegetic (DGCSC) arata ca in Ocolul Silvic Ceahlau s-au petrecut lucruri dubioase in ceea ce priveste exploatarea padurilor.

Neregulile constatate scot la iveala faptul ca in schema de jaf a masei lemnoase au fost implicate chiar institutiile care ar fi trebuit sa pazeasca avutul obstesc.

In raportul de control, incheiat de DGCSC in ul-tima lu-na a anu-lui 2007, este mentionat faptul ca in sistemul de exploatare a lemnului sunt implicate persoane din fosta conducere a Directiei Silvice Neamt, precum Doru Buftea – ex-directorul institutiei, si Toader Cojocariu, fosul sef de la Ocolul Silvic Ceahlau. Chiar si Primaria Ceahlau este implicata in instrainarea unor suprafete de masa lemnoasa catre unii agenti economici, vanzari pe care le-a efectuat fara a detine aprobarile necesare.

Ce scrie in raport

Mai exact, corpul de control al directiei mentionate scoate in evidenta faptul ca fostul director al Directiei Silvice Neamt „a aprobat in mod nejustificat constituirea a trei partizi de masa lemnoasa, cu suprafata de 473 de hectare, proprietate publica a comunei Ceahlau, pentru care cele doua institutii nu aveau incheiat un contract de administrare sau asigurare de servicii silvice”. Cu toate acestea, Directia Silvica a eliberat documentele necesare pentru transportul acestor cantitati de lemn.

Din suprafata mentio-nata, Primaria Comunei Ceahlau a vandut masa lemnoasa unei societati comerciale, „desi legislatia nu prevede padure proprietate privata a primariilor, iar proprietatea publica este inalienabila”. Cu alte cuvinte, primaria comunei a primit aprobare de cota pentru masa lemnoasa, de la Inspectoratul de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) Suceava, chiar daca studiul silvo-pastoral nu era intrat in vigoare.

Mai departe, comunitatea locala le-a vandut unei societati comerciale, ilegal, fara sa mai intocmeasca vreun studiu, obligatoriu in astfel de ca-zuri. Ca neregulile sa fie complete, Primaria Ceahlau nici nu a organizat licitatii sau negocieri directe cu societatea la care a vandut lemnul, incalcand astfel alte legi in vigoare, dar care, dupa cum se vede, la munte nu mai functioneaza.

Primaria Ceahlau nu reclama furturile

Unul dintre functionarii care s-au ocupat direct de aceste ilegalitati este Ion Tiganici, paznicul pasunilor Primariei Ceahlau, care a fost prins, in mai multe randuri, ca a permis taieri ilegale de material lemnos de la 10 metri cubi, pana la 200 de metri cubi.

Respectivul functionar, angajat de Primaria Ceahlau, a fost si cercetat penal, dar a primit NUP pentru ca primaria nu s-a constituit parte civila in actiune, motivand ca taierea arborilor nemarcati s-a facut pentru prevenirea inundatiilor, in regim de urgenta.

Constantin Schiopu, primarul comunei, spune ca nu s-a vandut lemn in ultimii 4 ani, mai ales catre societati private si ca Ion Tiganici a primit niste amenzi. Ovidius Marcutianu, actualul director al Directiei Silvice Neamt, precizeaza insa ca a primit rezultatul controlului in decembrie 2007 si ca a purtat deja o discutie cu predecesorul sau la functia pe care o detine.

„Mai avem 30 de zile sa efectuam cercetarile necesare si sa discutam cu persoanele implicate.

Am vorbit deja cu domnul Buftea si este clar faptul ca nu directorul este cel care aproba constituirea partizilor sau elibereaza documentele cu regim special. Acesta este atributul celor de la Ocolul Silvic”.

Sursa: ROL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *