FRANTA A SUSPENDAT CULTURA UNEI SPECII DE PORUMB CU MODIFICARI GENETICE

0
367

Guvernul de la Paris a suspendat cultura unei varietati de porumb obtinut in urma unor modificari genetice, singura planta de acest gen cultivata in Franta.

Decizia a fost salutata de opozitia socialista si mai ales de ecologistii care militeaza pentru interzicerea plantelor cu modificari genetice. Unele critici s-au facut, in schimb, auzite chiar in tabara actualei puteri de la Paris.

Franta a activat, la Uniunea Europeana, o „clauza de salvgardare” pentru a suspenda cultura varietatii de porumb realizate de o firma americana. Guvernul a urmat recomandarea Inaltei Autoritati asupra Organismelor Genetic Modificate, potrivit careia „noi elemente stiintifice” ridica semne de intrebare asupra acestei plante. Vestea i-a bucurat pe ecologisti, care sustin ca plantele cu modificari genetice prezinta riscuri inacceptabile pentru sanatate si sunt impuse, cu forta, de marile concerne agrare americane.

Fermierul militant Jose Bove si-a intrerupt, in mod festiv, greva foamei declarata, de opt zile, in centrul Parisului, pentru interzicerea porumbului contestat. In schimb, principalul sindicat agricol francez sustine ca decizia guvernului nu a fost bine gandita si dovedeste „obscurantism”. Presedintele Nicolas Sarkozy a marturisit ca interzicerea porumbului modificat genetic a generat nemultumiri chiar si in propria sa familie.

In Romania, miscarea Greenpeace a cerut guvernului sa urmeze exemplul Frantei si sa interzica atat cultivarea cat si importul porumbului cu modificari genetice.

Sursa: e Transport

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.