Situatia extrem de ingrijoratoare in care se afla calota glaciara din zona Antarctica si cea din Groenlanda, care s-a redus semnificativ in ultimii ani.
Informatia a fost furnizata de Rajendra Pachauri, unul dintre oamenii de stiinta implicati in proiect. Grupul, care a impartit in 2007 Premiul Nobel pentru Pace cu politicianul si activistul american Al Gore, a publicat pana acum patru rapoarte. Unul dintre acestea prezinta chiar masuri politice pe care guvernele din toata lumea vor trebui sa le ia pentru a incetini fenomenul de incalzire globala. Desi pana acum nu s-a avansat data concreta la care va fi publicat urmatorul raport, membrii proiectului au invitat deja oameni de stiinta din toata lumea sa le trimita cercetarile lor despre „comportamentul” zonei arctice, a mai spus Pachauri. DOVADA. „Speranta mea este ca viitorul raport va putea furniza informatie mai multa si mai buna despre faptul ca aceste doua imense banchize s-ar putea topi cu totul si ce ne vom face in aceasta situatie, pe care as numi-o inspaimantatoare”, a declarat Pachauri. Expertul are stabilita deja o vizita in Antarctica, impreuna cu o delegatie de savanti norvegieni. Expeditia a fost planuita in luna decembrie, in timpul ceremoniei de inmanare a Premiului Nobel pentru Pace. Pachauri spune ca la poli, mai ales in zona arctica, se afla cea mai buna dovada ca exista incalzire globala. Topirea ghetarilor din zona arctica ar putea cauza cresterea nivelului oceanului planetar cu peste patru metri in urmatoarele secole. Numai in 2007, potrivit observatiilor, banchiza de gheata care a disparut din zona Polului Nord era de marimea statului american Texas.
IPOTEZE. „Numai daca mergi in aceste locuri poti avea masura exacta a dezastrului. Poti sa citesti, sa te documentezi cat vrei pe aceasta tema, ca nu vei intelege cu adevarat ce se intampla si cat de grava este situatia daca nu mergi in zona polilor. Daca ambele calote glaciare, si cea arctica, si cea antarctica, s-ar topi, rezultatul ar putea fi o racire vertiginoasa a climei la nivelul intregii planete”, a spus Rajendra Pachauri. Atat calota Groenlandei, cat si cea din partea de vest a Atlantidei „stau” pe pamant, iar daca prin procesul de topire cauzat de incalzirea globala se vor desprinde si vor ajunge in mare, atunci cu adevarat omenirea are o problema, a spus Pachauri. Cercetatorul indian planuieste sa isi incheie expeditia in jurul datei de 21 ianuarie.
Groenlanda se topeste de patru ori mai repede
Calota glaciara a Groenlandei se topeste de patru ori mai repede decat la inceputul deceniului. Ghetarii din sud-estul Groenlandei lasa anual aisberguri in mare, corespunzand unui cub de gheata gigantic cu o latura de 6,5 kilometri. „Pana in 2004, masa ghetarilor din sud-estul insulei pierdea intre 50 si 100 de kilometri cubi pe an. Dupa aceasta data, topirea s-a accelerat pana la 300 de kilometri cubi in prezent. O crestere de 400% este foarte preocupanta”, a declarat Abbas Khan, cercetator. Potrivit lui, „este o evolutie alarmanta, iar daca va continua, apa rezultata din topire va creste nivelul oceanelor din lume cu peste 60 de centimetri in cursul acestui secol, in conditiile in care expertii climatici ai ONU prognozau o crestere de 20 pana la 60 de centimetri”.
Sursa: Jurnalul