Exploatarile petroliere din Siberia pun in pericol modul de viata al indigenilor Evenk

Rusia are planuri ambitioase in ceea ce priveste proiectele energetice din estul Siberiei, dar indigenii Evenk se plang ca modul lor de viata traditional este astfel pus in pericol. Conducta de petrol pe care o va construi in regiune compania Transneft va masura 4.130 de km, urmand sa fie cea mai lunga conducta de acest gen din lume.

Planul vizeaza satisfacerea cererii de petrol a Chinei si a altor tari din estul Asiei. Nikolai Martynov, un etnic evenk, credea initial ca resursele naturale ale Rusiei vor aduce bunastare oamenilor din zona respectiva. Dar n-a fost asa. Indigenii din Khotustir, o comunitate asezata chiar langa conducta, formata din 2.000 de persoane, depind de exploatarea naturii care se degradeaza, iar locurile promise nu sunt pentru ei. Raul Aldan, principala sursa de apa pentru Khotustir, dar si pentru alte orase, e acum exploatat ca sursa energetica. Adio pesti, prin urmare, mai ales ca firma RAO-ESS planuieste sa construiasca inca cinci centrale hidroelectrice. Angajatii acestora sunt, in majoritate, chinezi.

Mai ales chinezi

Si compania care construieste conducta de petrol, Transneft, a anuntat ca va crea 1.000 de locuri de munca pentru constructorii chinezi si numai 200 pentru populatia indigena. Pavel Anisimov, liderul comunitatii Khotustir, a spus ca este dezamagit ca lucrul la conducta deja a inceput, desi contractul intre Transneft si guvernul din regiune nu a fost inca semnat.

“Noi am crezut ca locurile de munca sunt pentru noi, dar nu avem de unde sa furnizam specialistii ceruti de companie. In acelasi timp, pierdem teritoriul pe care noi pescuiam sau vanam animale”, a spus Pavel Anisimov. Conducta, care trebuia sa treaca la 800 de metri de malul lacului Baikal, recunoscut pentru varietatea de specii pe care le gazduieste, a fost insistent contestata.

Dupa nenumarate proteste ale ecologistilor, presedintele Vladimir Putin a anuntat ca ruta acestei conducte va fi indepartata de lac. Dar viata indigenilor nu va mai fi aceeasi.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente