Explozibil, descoperit in incinta celei mai mari centrale nucleare din Suedia

Explozibil, descoperit in incinta celei mai mari centrale nucleare din Suedia

Substante explozibile au fost descoperite miercuri sub un camion, in incinta centralei nucleare din Ringhals (sud), cea mai mare din Suedia, a anuntat operatorul acesteia, Grupul Vattenfall, si politia.

Aceasta situatie a determinat sporirea masurilor de securitate la cele trei centrale nucleare din Suedia.

„Rezultatele preliminare ale analizei confirma ca este vorba despre material explozibil. Nu vrem sa dezvaluim exact tipul si cantitatea explozibilului”, a anuntat politia suedeza intr-un comunicat.

Materialul explozibil descoperit miercuri in timpul unui control de rutina „nu ar fi putut provoca pagube importante” la centrala nucleara de la Ringhals, precizeaza grupul Vattenfall intr-un comunicat.

Explozibilul, de marimea unui pumn, a fost descoperit sub un camion cu ajutorul unui caine, in timp ce vehiculul se deplasa in incinta securizata a centralei.

Genistii au cercetat toata centrala, dar nu au mai fost gasite alte obiecte suspecte.

Autoritatea suedeza pentru siguranta radiatiilor (SSM), insarcinata cu securitatea nucleara, a declarat ca „nivelul de securitate nucleara a fost ridicat cu o treapta, la nivelul doi, va lua masuri de precautie si pana cand vor fi disponibile mai multe informatii”.

„Ringhals a informat de asemenea si celelalte centrale cu privire la acest incident, iar acestea au ridicat la randul lor gradul de securitate”, a precizat SSM intr-un comunicat.

Centrala Ringhals, situata in sudul Suediei, este cea mai importanta din tara, avand patru reactoare. Ea produce aproximativ 20 la suta din electricitatea consumata in Suedia.

Ringhals este controlata in proportie de 70,4 la suta de operatorul public suedez Vattenfall si de 29,6 la suta de grupul energetic german EON.

SSM plasase centrala sub observatie in 2009 dupa o serie de incidente din 2005 care au ridicat semne de intrebare cu privire la securitatea instalatiilor.

Autoritatea a avertizat cu privire la punctele slabe ale managementului, lipsa de coerenta a deciziilor interne si nerespectarea instructiunilor si procedurilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *