Expo Zaragoza 2008 – Pavilion inaugurat

0
368

Deschiderea oficiala a Pavilionului romanesc de la Expo Zaragoza 2008 a inceput ieri la Palatul Congreselor, unde o parte dintre jurnalisti a asteptat venirea ministrului Mediului Attila Korodi (foto) din spatele geamurilor ultimului etaj al cladirii deoarece am fost indrumati in alta sala. Dupa cele zece minute de discurs sustinut de Korodi, atmosfera a fost incinsa de ansamblul Ciocarlia, care a adus muzica traditionala romaneasca pe meleagurile spaniole. Apoi, totul s-a mutat la Pavilionul tarii noastre.

SMOG SCREEN. Cind treci de la lumina puternica a Soarelui, alaturi de vizitatorii care au asteptat cuminti sa intre pentru a vedea „imaginile proiectate pe fum” sau smogscreen-urile, in Pavilionul romanesc de la Expo Zaragoza 2008 prima senzatie pe care o traiesti este ca te afli intr-un intuneric greu de strapuns. Abia apoi ti se obisnuieste privirea cu lumina din interior si te lasa sa observi perdelele de fum. „In fiecare zi producem o tona de ceata, consumam o mie de litri de apa pentru a o crea”, a explicat Zsolt Bogos, directorul Pavilionului romanesc. Aflu, printre alte „date inedite”, ca in spatiul acordat tarii noastre exista sase kilometri de cabluri utilizate pentru a pune in functiune echipamentele tehnice. Efectele create de smogul inecacios impreuna cu sunetele apei picurind si imagini destul de slab de sesizat au totusi un efect suficient de puternic pentru a atrage vizitatorii dornici sa vada ce se ascunde de atit timp dupa peretele galben pe care scrie ROMANIA cu litere gri, nu foarte inalte.

LAUDE. Organizatorii se lauda cu cifre uimitoare – pavilionul romanesc atrage in zilele „slabe” nu mai putin de 9.000 – 10.000 de vizitatori, iar in zilele bune aproximativ 15.000 de persoane calca pragul spatiului romanesc de la Zaragoza. Vizitatorii pot afla aici despre mediul din Delta Dunarii, cu care se mindreste Romania la aceasta expozitie. Cit despre faptul ca pavilionul nu a fost gata la timp, organizatorii au gasit repede o explicatie – doreau ca vizitatorii sa nu se incurce printre muncitori, asa cum s-a intimplat la alte standuri. „Momentul de deschidere nu este unul exact”, a declarat Bogos, adaugind ca alte pavilioane au deschis la timp fara sa fi terminat insa constructiile din interior. Pavilionul romanesc a costat bugetul de stat 4,9 milioane de euro.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.