Extinderea numarului de specii aflate in pericol de disparitie continua

familieMai mult de o treime din speciile luate in considerare de un studiu asupra biodiversitatii realizat la nivel mondial sunt amenintate cu disparitia, avertizeaza oamenii de stiinta.
Din cele 47677 de specii incluse in lista IUCN a Speciilor Amenintate cu disparitia, 17291 sunt expuse unui risc major.
Acestea includ 21% dintre speciile cunoscute de mamifere, 30% dintre amfibieni, 70% dintre plante si 35% dintre nevertebrate.
Conservationistii sustin ca nu se iau toate masurile posibile pentru a lupta impotriva amenintarilor importante, cum ar fi reducerea habitatului.
„Dovezile stiintifice ale unei crize in ceea ce priveste speciile pe cale de disparitie”, a avertizat Jane Smart, director in cadrul International Union for the Conservation of Nature’s (IUCN) Biodiversity Conservation Group. In timp ce profesorul Jonathan Baillie de la Zoological Society of London intreaba „Care este punctul la care societatea va reactiona cu adevarat la aceasta criza?”.
„Una dintre cele mai recente analize demonstreaza ca planul de a reduce aceasta reducere a biodiversitatii in 2010 nu va putea fi realizat”, adauga Jane Smart.
„E timpul ca guvernele sa trateze cu cea mai mare seriozitate acest subiect si sa se asigure ca va fi una dintre prioritatile anului urmator, intrucat aceasta problema evolueaza rapid.”
Lista Rosie, privita ca cea mai importanta si mai autoritara evaluare a starii actuale a speciilor de pe planeta se bazeaza pe munca a mii de oameni de stiinta din toata lumea.
Cel mai recent update al acesteia plaseaza amfibienii in fruntea celor mai afectate grupuri de pe planeta, cu 1895 din totalul de 6285 de specii cunoscute amenintate cu disparitia.
Dintre acestea, 39 de specii sunt etichetate drept „disparute” sau „disparute in salbaticie”. In plus, 484 de specii sunt „aflate in pericol major”, 754 „amenintate” si 657 „vulnerabile”.
Amfibianul Kihansi Spray Toad (Nectophyrnoides asperginis) este una dintre speciile ale carei statut s-a schimbat din „aflata in pericol major” in „disparuta in salbaticie”.
A fost gasit numai in zona Kihamsi Falls, Tanzania, insa populatia a scazut de la un numar foarte mare la un total estimat de 17000 de indivizi in prezent.
Conservationistii sugereaza ca declinul rapid a fost in primul rand rezultatul constructiei unui baraj in amonte de habitatul amfibienilor, ceea ce a determinat o reducere cu 90% a debitului raului.
„In timpul vietii noastre am trecut de la a ne face griji pentru un numar relativ mic de specii amenintate la colapsul unor ecosisteme intregi”, a observat profesorul Jonathan Baillie, director de programe de conservare la Zoological Society of London (ZSL).
Mai multe detalii la http://www.iucn.org/ .

Surse : http://www.iucn.org/ 30.12.2009
http://en.wikipedia.org/wiki/Kihansi_Spray_Toad 30.12.2009
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8338880.stm 2.12.2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *