Falezele, consolidate cu bani de la Mediu

Falezele, consolidate cu bani de la Mediu
Falezele, consolidate cu bani de la Mediu
Falezele, consolidate cu bani de la Mediu

Beneficiarii fondurilor sunt institutiile publice, inclusiv autoritatile publice locale de pe Litoral
Programului i-au fost alocati in acest an 55 mil. lei prin bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu

Lucrarile de protectie si reabilitare costiera si cele de protejare a plajelor sau a falezelor de pe Litoral vor fi finantate de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), prin bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, in bugetul din acest an fiind alocati deja 55 mil. lei, din care 40 mil. lei prin credite de angajament si 15 mil. lei prin credite bugetare.

Potrivit unui ordin al ministrului Mediului de aprobare a Ghidului de Fnantare a Programului privind Managementul integrat al zonei costiere, beneficiarii fondurilor vor fi institutiile publice inclusiv unitatile administrative teritoriale care au in administrare terenul.

„Finantarea se acorda in cuantum de maximum 100% din valoarea totala eligibila a proiectului, iar solicitantii eligibili sunt institutiile publice inclusiv unitatile administrative teritoriale care au in administrare terenul pe care se implementeaza proiectul”, se arata in proiect.

Potrivit Ghidului, obiectivul programului il constituie protejarea infrastructurii si obiectivelor social economice aflate in pericol si care, in cazul in care nu se intervine imediat, se distrug, protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in zona litoralului romanesc al Marii Negre, precum si cresterea sigurantei in zona sudica a Marii Negre, prin protejarea arealelor in vecinatatea carora exista cladiri de locuinte si alte utilitati publice care, in lipsa unor interventii urgente, vor fi distruse ca efect al eroziunii costiere.

Masuri pentru combaterea diminuarii plajelor

Programul a fost elaborat in scopul combaterii fenomenelor de prabusire si de alunecare a falezelor, avand drept consecinta pierderi importante de suprafete de teren si a infrastructurii existente in amplasament si zonele limitrofe.

Programul vizeaza aprobarea si finantarea lucrarilor ingineresti de combatere a fenomenului de eroziune costiera, inclusiv in scopul protejarii biodiversitatii marine si a zonei litorale si al dezvoltarii durabile a zonei costiere, nu in ultimul rand urmarindu-se realizarea unui program de masuri structurale si nestructurale pe termen lung pentru reabilitarea zonei costiere.

Stiri similare:
» Fabrica de bani falsi, la Oradea: Peste 13 milioane de euro, confiscati
» Cursul anuntat de BNR a scazut in aceasta saptamana cu 1,6 bani si a ajuns aproape de 4,40 lei pe euro
» Cursul a inchis in crestere

Administratia Apa Dobrogea Litoral a planificat deja lucrarile

Conform Master Planului de Interventie, elaborat de Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral (ABADL) inca din anul 2012, cea mai grava situatie este la falezele din Constanta si sudul statiunii Mamaia. Acolo, marea inainteaza spre uscat cu o viteza alarmanta si interventiile nu mai pot intarzia deloc.

Astfel, in zona Mamaia Sud, vor fi reabilitate doua diguri longitudinale emerse de aproximativ 250 metri fiecare, va fi construit un epiu de 200 metri si vor fi ingropati trei pinteni de aproximativ 70 metri fiecare si alti trei pinteni de 100 metri fiecare. De asemenea, se va face reinnisipare artificiala a plajei, pentru a obtine aproximativ 1,2 kilometri de plaja pe 100 metri latime.

Potrivit documentului, in Tomis Nord, vor fi extinse cele trei diguri si va fi construit un alt dig longitudinal submers de 260 metri. Si aici va fi adus nisip pentru a se obtine mai bine de un km de plaja de 60 metri latime. In zona Tomis Centru, adica in zona centrului municipiului Constanta, va fi extins un dig deja existent, pana la 360 metri, va fi reabilitat partial si extins un alt dig de 340 metri si va fi construit un dig sub apa. Prin procedeul de reinnisipare aici se vor obtine 0,85 metri de plaja cu 60 metri latime.

In Tomis Sud, adica in zona plajei Modern, vor fi reabilitate si extinse cele doua diguri deja existente si se vor mai construi doua diguri longitudinale submerse. De asemenea, va fi adus nisip pentru aproape un kilometru si jumatate de plaja, obtinandu-se astfel o latime de 60 metri.

La Eforie Nord, datorita reabilitarii si extinderii a doua diguri vechi si construirii a trei diguri sub apa de peste 200 metri fiecare se vor castiga 100 metri de plaja de-a lungul a 1,2 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *