FanFest Rosia Montana: 10 ani impreuna pentru speranta si libertate

Alburnus Maior, asociatia localnicilor din Rosia Montana, care de ani la rand au luptat pentru dreptul la un mediu curat si pentru a le fi respectat dreptul al proprietate, multumeste tuturor celor care i-au stat alaturi in cei zece ani de FanFest. „Zecile de mii de participanti care au transformat an de an poienile satului intr-o mare scena au readus la viata valorile locului si au facut din Rosia Montana locul de intalnire al oamenilor liberi”, spun organizatorii.

„Asezarea cu trecut milenar a cunoscut de-a lungul timpului mai multe momente infloritoare, fiecare dintre acestea lasand in urma sa mostenire patrimoniul cultural de azi. Diversitatea culturala la care au contribuit romani, maghiari, sasi, romi, italieni si multi altii, da Rosiei Montane din zilele noastre atmosfera de „oras liber”. Cei ce stiu sa pretuiasca aceasta diversitate etnica si multiculturalitatea locului vor fi intotdeauna acasa. Din impletirea de culturi s-au nascut spatii precum Biserica Unitariana unde orga a rasunat din nou in cadrul Evenimentelor Speciale si unde ansamblul Flauto Dolce a cantat in toate graiurile tinuturilor carpatice.

Vechiul muzeu al mineritului a gazduit expozitia ”Rosia Montana. Memoria Obiectelor”  in care vizitatorul a fost invitat intr-o calatorie imaginara, de-a lungul secolelor, printre obiectele uitate ale satului. Expozitia a creat o incursiune printre povestile, amintirile, anecdotele si istoria celor care au convietuit pasnic aici. Spiritul liber al locului a fost inca o data celebrat prin muzica gazduita de scena FanFest unde duo-ul Tavitian – Iordache a oferit un concert emotionant, amestec al traditiilor muzicale ale popoarelor din Balcani. Pe scena au urcat si sZempöl Offchestra, ale caror instrumente s-au arcuit “intr-unul dintre cele mai reusite concerte din viata orchestrei”, dupa cum chiar membrii sai au declarat.

Le multumim tututor artistilor care in cei 10 ani de FanFest au venit sa cante pro-bono pentru salvarea Rosiei Montane! De 4 ani reunim, in cadrul Forumului Social de Activism, comunitati si activisti din diverse tari, culturi si civilizatii, sositi de pe toate continentele, pentru a spune impreuna raspicat ca oamenii sunt mai importanti decat aurul sau profitul corporatiilor.

“Cu respect fata de cei care i-au dat viata de-a lungul veacurilor, Rosia Montana va fi intotdeauna spatiul armoniei interetnice, unde toleranta si respectul fata de celalalt vor fi mereu in constiinta noastra, a locuitorilor de aici si a celor care au contribuit in ultimii cincisprezece ani la salvarea Rosiei Montane. Cei care aleg, insa, sa incite la violenta sau ura nu vor fi niciodata bineveniti la Rosia Montana, caci acestia i-ar distruge sufletul liber, intocmai cum companiile miniere i-ar periclita insasi existenta. Cu acestea in gand privim cu incredere spre viitor, spre noi inceputuri. Toti cei ce cred in aceste valori sunt chemati sa reconstruim Rosia Montana. Rosieni si nu numai, toti cei ce pretuiti libertatea, misiunea noastra e departe de a se fi incheiat”, spune  Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Multumirile noastre se indreapta spre cei peste 150 de voluntari care au contribuit la realizarea acestei editii aniversare a festivalului. Fara munca si entuziasmul lor niciuna dintre activitatile, expozitiile, tururile turistice sau concertele din program nu ar fi existat”.

FotoFanFest

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente